Project Wereldmeiden Zeewolde: samen sporten

woensdag 1 maart 2023 12:38

Blikopzeewolde.nl- Topsport Flevoland geeft in de rubriek “Toppers van Zeewolde” in Blik op Zeewolde, aandacht aan (top)sport in Zeewolde en alles wat daar mee te maken heeft. Dit keer staat het project Wereldmeiden in de schijnwerpers. Wereldmeiden is een landelijk maatjesproject waarin een diverse samengestelde groep meiden al sportend hun netwerk voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Nederlandse meiden sporten een half jaar lang één keer per week samen met meiden met een vluchtelingenachtergrond.

Dit project lag al een tijdje op de plank in Zeewolde, maar door verschillende redenen kreeg het in september ‘22 pas echt de tijd en aandacht om ermee van start te gaan. Martje van den Bosse, buurtsportcoach bij de gemeente Zeewolde en projectleider van Wereldmeiden vertelt: “Voor het werven van deelneemsters hebben wij verschillende netwerken benaderd waar een mooie groep wereldmeiden uit voortgekomen is bestaande uit statushouders uit Zeewolde en een groep enthousiaste jonge Oekraïnse vluchtelingen”.

Bij de start van de sportcarrousel hebben zes verenigingen uit Zeewolde op hele korte termijn een clinic gegeven waar enthousiast op werd gereageerd. Na een tijdje bleek dat een aantal deelneemsters niet elke week bij de clinics aanwezig was waardoor het groepsgevoel een beetje achterbleef. Er werd vooral in kleine groepjes of tweetallen gewerkt. Het project begon meer te leven en er kwam meer interesse toen verenigingen de meiden enthousiast zagen sporten en bewegen.

“We zijn nu de eerste ronde aan het afronden. Er zijn een aantal meiden die zijn gaan sporten bij een vereniging, heel leuk om te zien dat ze op deze manier plezier in sport hebben gekregen”, aldus Martje. “Maar ook het enthousiasme van sportverenigingen die de meiden met open armen ontvangen werkt aanstekelijk. Verenigingen werken graag mee en geven de meiden tijd om vaker dan de (meestal) gebruikelijke 3 keer mee te trainen op proef”.  Het doel is om de meiden lid te laten worden van een vereniging. En omdat zij gebruik kunnen maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, hoeven financiën geen reden te zijn om niet te sporten!

“Het project heeft nu een gezicht gekregen in Zeewolde. Voor de volgende ronde, die na de zomervakantie gaat starten, gaan we nog actiever de samenwerking zoeken met scholen en verenigingen om meer deelneemsters te werven zodat we deze optimaal kunnen inzetten”.Wil je meer weten over dit project of als vereniging meedoen? Neem dan contact op met Martje van den Bosse via m.vandenbosse@zeewolde.nl.

Deel dit artikel

  • Zwieren en zwaaien; de ijsbaan is weer open (ook: vrijwilligers gezocht)

    Blikopzeewolde.nl- De ijsbaan is sinds vanmiddag 1300 uur weer open. De krabbelbaan blijft gesloten. De openingstijden zijn van 13:00-17:00  en  19:00-21:30. Entree: kind (tot 16jr.) € 2,00 16 jaar en

  • Stichting vraagt gemeente verbod op vissen met lood

    Blikopzeewolde.nl- De Stichting Gezond Water heeft eind oktober alle gemeenteraden gevraagd hetzelfde te doen als gemeente Amersfoort. Amersfoort heeft in het visrecht een verbod voor het vissen met lood

  • FlevoFunRun TVZ; kringloop editie

    Blikopzeewolde.nl- De Flevo Fun Run gaat weer van start op zondag 12 november. Na het succes van vorig seizoen, organiseert de Triathlon Vereniging Zeewolde (TVZ) opnieuw deze hardloopcompetitie voor