5 mei, stilstaan bij bevrijding: saamhorigheid, vrijheidsvuur, ontbijt, crashsite-route en zang

maandag 25 april 2022 12:38

blikopzeewolde.nl Zeker in deze tijden, waarin wij van dichtbij weer meemaken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is stilstaan bij  bevrijdingsdag belangrijk. De Oranjevereniging heeft op voor deze dag een aantal activiteiten op het programma gezet.

Lopers van Zeewolde Atletiek halen het bevrijdingsvuur op uit uit Wageningen. Door de nacht heen lopen zij deze naar Zeewolde. De verwachting is dat zij rond 8.15 uur/8.30 uur op het Kerkplein aankomen. Daar wordt de fakkel methet vrijheidsvuur aan burgemeester Gorter overgedragen en wordt het grotere vuur ontstoken, dat tot 15.00 uur zal branden.

Ontbijt
Daarna gaan alle aanwezigen met elkaar toosten op de vrijheid en met elkaar ontbijten.
Iedereen is welkom en kan aanschuiven. Je kan je eigen ontbijt meenemen of van te voren ontbijt bestellen bij Bakker Bart of Bakkerij de Toren. Op 5 mei kan je bij beide bakkers tussen 8.00 en 8.30 uur het ontbijt ophalen. Bij Bakker Bart kan je het Bakker Bart ontbijtje bestellen. Bakkerij de Toren heeft een zelf samengestelde picknickmand of een knapzak voor de kinderen.

Fietsroute
Gedurende de dag kan er gestart worden met de fietsroute die langs de crashsites gaat. Een fietsroute van 40 kilometer. In de WO II zijn verschillende vliegtuigen in het gebied van de huidige provincie Flevoland neergestort. Tijdens het droogleggen van de polders zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. Deze fietsroute brengt je langs diverse locaties waar deze toestellen geborgen zijn. De geplaatste markeringspalen die je tegenkomt zijn voorzien van informatieplaatjes met een QR-code. Deze verwijst naar de website van Stichting Ongeland. Hier vind je meer informatie over het vliegtuig en de omstandigheden waarin deze is neergestort.
Deze route is op het Kerkplein af te halen tussen 10.00 uur en 14.00 uur s middags, buiten deze tijden om ligt deze route bij het Toeristisch Informatie Punt van Puur Zeewolde bij de Leeuw Snacks.

Shantykoor
Tussen 12.00 en 15.00 s middags is er een optreden van het Shantykoor op het Kerkplein. Zij zullen het programma van deze dag afsluiten.

Deel dit artikel

  • Beurs ‘Veilig ouder worden in Zeewolde’ in Open Haven

    Blikopzeewolde.nl- Welzijn Zeewolde nodigt uit voor de Beurs “Veilig ouder worden in Zeewolde”. Na het succes van vorige editie staat ook dit jaar weer een beurs op het programma. Dit

  • De Blije Polderkip moet je zijn als hobbykippenboer

    Blikopzeewolde.nl- De Blije Polderkip is officieel verkooppunt van de producten van De Kippenclub. Kippen houden is hot! Het aantal huishoudens die kippen in eigen tuin ging houden zat al een paar

  • VSBfonds heeft geld voor sociale en culturele projecten

    Blikopzeewolde.nl- Het VSBfonds heeft geld voor de financiering van sociale en culturele projecten in Flevoland. Het fonds zoekt die projecten niet zelf uit, Flevolanders met een idee voor een