Landschapsbeheer wil exoten in kaart brengen en heeft daarbij hulp nodig

woensdag 21 juni 2023 09:55

Blikopzeewolde.nl-  Landschapsbeheer Flevoland is op zoek naar natuurliefhebbers om de exoten van Flevoland zo goed mogelijk in kaart te brengen. De natuurorganisatie roept de hulp in van alle inwoners van Flevoland. Tijdens het wandelen, fietsen of kanoën kom je misschien een aantal van deze exoten tegen, maar herken je ze niet. Na het volgen van een korte training is het doorgeven weinig moeite, maar help je de Flevolandse natuur enorm. Tijdens de training leer je een aantal exoten herkennen, zoals de wasbeer, lettersierschildpadden, reuzenbalsemien en watercrassula. Bij de eerste twee kom je er misschien nog uit, maar zeker voor de laatste twee is een getraind oog handig. Ecoloog Rebecca Wielink legt alles uit, zodat echt iedereen vol vertrouwen op pad kan gaan. “Tijdens de training vertel ik meer over de verschillende soorten exoten, hoe ze hier zijn gekomen en wat hun levenswijze is. Daarna heb je alle kennis die je nodig hebt om onderweg exoten te herkennen” aldus Rebecca Wielink.

De Provincie Flevoland heeft een speciale kaart gemaakt voor op je mobiele telefoon, waarop de invasie exoten makkelijk ingevoerd kunnen worden. “Het is belangrijk om te volgen hoe invasie exoten zich ontwikkelen in Flevoland”, zegt Wielink, “Met die informatie kunnen verdere plannen gemaakt worden voor de aanpak van de exoten. Tijdens de training vertel ik meer over hoe de kaart werkt en hoe je de exoten moet invoeren. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het invoeren weinig moeite, maar je helpt ons er enorm mee! Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk om eens met een andere blik naar je omgeving te kijken.”

“Echt iedereen kan helpen,” benadrukt Rebecca Wielink nog eens “daarom geef ik de training de komende tijd verspreid door heel Flevoland. Zo hoop ik zoveel mogelijk mensen te bereiken.” De training wordt ’s avonds gegeven: op 12 juni in Dronten, 20 juni in Lelystad, 26 juni in Emmeloord, 28 juni in Zeewolde, en op 10 juli in Almere. De exacte locatie, tijden en het formulier om je op te geven zijn te vinden in de agenda op de website van Landschapsbeheer Flevoland.

Deel dit artikel

  • Ploggen met Leefbaar Zeewolde voor een dorp zonder zwerfafval

    Blikopzeewolde.nl- Op zaterdag 7 oktober organiseert Leefbaar Zeewolde voor de vijfde maal het jaarlijkse Plogging Evenement. De lokale partij zal daarvoor afvalzakken uitreiken en ploggers voorzien van een hesje en handschoenen.

  • Wijkchallenge: delen is duurzamer dan bezitten

    Blikopzeewolde.nl- In een circulaire wijk zorgen we ervoor dat grondstoffen en materialen in de buurt worden hergebruikt. Samen kun je ongelooflijk veel grondstoffen besparen in de wijk.  Doe je

  • Ideetje voor 40 jaar Zeewolde? Geef het jubeljaar vorm!

    Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente een avond over de viering van 40 jaar Zeewolde. Voor deze avond zijn de inwoners uitgenodigd die een idee/activiteit hebben aangedragen