6000 jaar oud hertengewei gevonden in Zeewolde nu bij IVN

donderdag 21 april 2022 12:37

www.blikopzeewolde.nl Tijdens de aanleg van natuurgebied Harderbroek van Natuurmonumenten in Zeewolde is een prehistorisch hertengewei gevonden. Er zat nog een stuk schedel aan gevonden. ADC ArcheoProjecten heeft een datering laten doen.

Bijzonder

Het hertengewei is maar liefst 6.000 jaar oud. De organisatie is bijzonder enthousiast over de vondst. Het gewei krijgt een plek in de Roode Schuur. Dit het clubgebouw van IVN Zeewolde. Deze vondst kan grote impact hebben op hoe archeologen tegen de prehistorie van Zeewolde aankijken.

Vondst

De vondst van dierlijk materiaal uit deze tijd, het Midden-Neolithicum, is vrij uniek. In Zeewolde en omgeving worden niet veel archeologische resten uit deze periode gevonden. Men dacht altijd dat de prehistorische lagen compleet waren verspoeld, maar nu blijkt dat de condities om botmateriaal te conserveren toch goed zijn. Mogelijk zijn er nu meer archeologische vondsten in en rond Zeewolde verwachten. De omstandigheden waaronder het gewei zijn gevonden, zijn niet onderzocht. Of het loopniveau op de locatie nog wel intact was of niet, en uit welk (verspoeld) pakket het gewei afkomstig is, daarover kan ADC geen uitspraken doen.

Bijzonder

Het is bijzonder om je voor te stellen hoe de natuur van Zeewolde er 6.000 jaar geleden uit zag. Zeewolde lag toen op de overgang van het dekzandlandschap en het veenlandschap. De zeespiegel steeg en het dekzandlandschap verdronk geleidelijk. Het grondwater steeg ook en er ontstond een moeras.

Edelherten

De neolithische mens had hier genoeg mogelijkheden om te jagen en te verzamelen. Op de droge dekzanden was een loofbos met veel soorten bomen waaronder eiken. Op open plekken groeiden hazelaar en heide. In het nattere moeras was een zone elzenbroekbos te vinden, met veel riet. In de wat nattere delen een zeggemoeras. Er kwamen niet alleen edelherten voor, maar ook bevers, otters, everzwijnen, beren, wolven en elanden, diverse vogels en vissen.

Bepaalde natuurgebieden in Flevoland zien er weer net zo uit als toen. Denk aan Natuurpark Lelystad.   

Deel dit artikel

 • Welke zorgverzekering kiezen in 2023? MDF helpt.

  Blikopzeewolde.nl-  Uw zorgverzekering vergelijken: waar let je op en is een aanvullende verzekering nodig? De meeste zorgverzekeraars hebben de zorgpremies voor volgend jaar verhoogd.  De inhoud van de basisverzekering is bij

  Lees meer
 • Origineel kerstcadeau? Ga dan naar de Winterfair van Philagilde

  Blikopzeewolde.nl- Vrijdag 2 december is het al weer zo ver; van 14.00 – 20.00 uur is er Winterfair op Philagilde. De deur staat voor iedereen open. Ben je nog op

  Lees meer
 • Een bijzondere diploma-uitreiking

  Blikopzeewolde.nl- Hij houdt er niet van om in de belangstelling te staan en al helemaal niet als er speciaal voor hem gespeecht wordt. Maar dat hoort er toch echt bij

  Lees meer