6000 jaar oud hertengewei gevonden in Zeewolde nu bij IVN

donderdag 21 april 2022 12:37

www.blikopzeewolde.nl Tijdens de aanleg van natuurgebied Harderbroek van Natuurmonumenten in Zeewolde is een prehistorisch hertengewei gevonden. Er zat nog een stuk schedel aan gevonden. ADC ArcheoProjecten heeft een datering laten doen.

Bijzonder

Het hertengewei is maar liefst 6.000 jaar oud. De organisatie is bijzonder enthousiast over de vondst. Het gewei krijgt een plek in de Roode Schuur. Dit het clubgebouw van IVN Zeewolde. Deze vondst kan grote impact hebben op hoe archeologen tegen de prehistorie van Zeewolde aankijken.

Vondst

De vondst van dierlijk materiaal uit deze tijd, het Midden-Neolithicum, is vrij uniek. In Zeewolde en omgeving worden niet veel archeologische resten uit deze periode gevonden. Men dacht altijd dat de prehistorische lagen compleet waren verspoeld, maar nu blijkt dat de condities om botmateriaal te conserveren toch goed zijn. Mogelijk zijn er nu meer archeologische vondsten in en rond Zeewolde verwachten. De omstandigheden waaronder het gewei zijn gevonden, zijn niet onderzocht. Of het loopniveau op de locatie nog wel intact was of niet, en uit welk (verspoeld) pakket het gewei afkomstig is, daarover kan ADC geen uitspraken doen.

Bijzonder

Het is bijzonder om je voor te stellen hoe de natuur van Zeewolde er 6.000 jaar geleden uit zag. Zeewolde lag toen op de overgang van het dekzandlandschap en het veenlandschap. De zeespiegel steeg en het dekzandlandschap verdronk geleidelijk. Het grondwater steeg ook en er ontstond een moeras.

Edelherten

De neolithische mens had hier genoeg mogelijkheden om te jagen en te verzamelen. Op de droge dekzanden was een loofbos met veel soorten bomen waaronder eiken. Op open plekken groeiden hazelaar en heide. In het nattere moeras was een zone elzenbroekbos te vinden, met veel riet. In de wat nattere delen een zeggemoeras. Er kwamen niet alleen edelherten voor, maar ook bevers, otters, everzwijnen, beren, wolven en elanden, diverse vogels en vissen.

Bepaalde natuurgebieden in Flevoland zien er weer net zo uit als toen. Denk aan Natuurpark Lelystad.   

Deel dit artikel

 • Waterscouts overstromen dorp (en bedanken Zeewolde met een gondelvaart)

  Blikopzeewolde.nl- Waterscouts, tegen de 4500, uit het ganse land, overspoelden vanmiddag het Raadhuisplein. Hun kamp, NaWaKa (nationaal watersportkamp) opende. De haven lag vol met vletjes, de scouts kleurden het plein.

  Lees meer
 • 32e editie ‘Zeewolde bij de Pinken’ zaterdag 3 september

  Blikopzeewolde.nl- Eén van de leukste dagen in Zeewolde en zeker de meest bijzondere nadert: 'Zeewolde bij de Pinken': zaterdag 3 september. Een echte 'ouderwetse' koeienshow, waar maak je dat nog

  Lees meer
 • Mariette heeft een oogje op Zeewolde

  Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woont met haar man in Voorthuizen en maakt zich op om te verhuizen naar Zeewolde. waarom kiest ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling

  Lees meer