‘Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt’ was een mooie uitspraak van Johan Cruijff. Voor mijn werk als stage consulent bij MBO Amersfoort voer ik dagelijks vele gesprekken met studenten die stage lopen en hun praktijkopleiders.

De tijdje geleden was ik druk met het afronden van de stages die in november waren gestart. In het laatste gesprek evalueren we met elkaar hoe de stage is verlopen, wat een student heeft geleerd, wat er goed of fout is gegaan en allerlei inhoudelijke zaken. Ervaring leert dat studenten het meest leren van de dingen die fout zijn gegaan en trots zijn op de dingen die goed zijn gegaan. Meestal worden studenten begeleidt door managers, directeuren of eigenaren. Ik kom vooral bij kleine en middelgrote bedrijven, maar ook bij de grote multinationals als Talpa over de vloer – geen enkele dag is hetzelfde. En dat maakt mijn werk ook zo leuk. De afwisseling, de grote diversiteit in organisaties en uiteraard de vele mensen die ik ontmoet en spreek.

Naast allerlei verplichte onderdelen en zaken die besproken moeten worden is er één onderwerp wat ik altijd aansnijdt bij de studenten die in het examenjaar zitten. Dit gaat over hun idee en planning over de toekomst. Dan stel ik vragen als ‘wat ga je volgend jaar doen?; wil je doorleren of gaan werken?; wat lijkt je leuk?’ Die vraag stel ik altijd al aan het begin van de stage, om ze bewust te maken van hun eigen vrijheid om richting te geven aan hun toekomst. Velen hebben wel een idee wat ze willen doen na hun mbo opleiding, maar sommigen hebben totaal geen idee. Studenten willen vaak een hbo opleiding doen, maar welke dat is regelmatig een enorme lastige keuze. Er is veel aanbod in hbo opleidingen, ze zien door de bomen het bos niet meer. Of ze willen toch wel graag gaan werken en geld verdienen.

En hoe weet je nu wat je later ‘wilt worden’?! Werken lijkt vaak interessant, maar is dat ook echt zo, wat zijn de perspectieven? Over dit onderwerp heb ik hele mooie gesprekken en af en toe breng ik studenten, maar ook praktijkopleiders op nieuwe ideeën om een mogelijk nieuw pad in te slaan. Dat geeft voldoening. Meestal weten studenten aan het einde van hun stageperiode wel welke kant ze op willen en weten ze wat ze gaan doen.

De basis die ik de studenten mee geef is; doe vooral iets wat je leuk vindt of wat je leuk lijkt! Doe iets wat je blij maakt. Want dan is de kans dat je met plezier gaat werken of verder leren veel groter dan wanneer je het alleen maar doet voor geld of gemak. Dan groei je ook makkelijker door en ontwikkel je jezelf vanuit oprechte interesse in iets wat jou aanspreekt.

Een tip die ik iedereen geef wanneer er twijfel is over wel of niet doorleren; zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over de inhoud van de opleiding, ga naar open dagen en overleg bij twijfel met de specialisten van de betreffende school. Vraag bij je leerbedrijf aan collega’s wat hun achtergrond en opleiding is. Ontdek wat je met een bepaalde opleiding kunt, of niet. En wanneer je wilt werken, onderzoek dan je perspectieven.

Een combinatie van werken en leren is ook voor een aantal bedrijven een optie. Er zijn regelmatig leerbedrijven die de stagiair willen aannemen vanwege onder andere een goede beroepshouding en een goede klik. Wanneer de student wil doorleren, willen bedrijven ook nog wel eens mee betalen aan een hbo opleiding en dan baan en werk combineren voor hen. Dat is toch prachtig. Een andere tip; verdiep je in de mogelijkheden van het leenstelsel voor studenten die van huis uit geen vermogende ouders hebben om een studie te betalen. Er is heel veel mogelijk.

Lerend werken of werkend leren, het is beide mooi en doe er je voordeel. Kies voor iets waar je gelukkig van wordt.