Blikopzeewolde.nl- Waarvoor heb je een auto? Om zo snel mogelijk van A naar B te gaan, of dat zo goedkoop mogelijk te doen? De schadelijkheid van de uitstoot van auto’s voor het milieu is een reden om voor de goedkope variant te kiezen. Een tweede reden is het ontbreken van een geldboompje. Autorijden was altijd al niet goedkoop maar is nu wel een erg dure zaak geworden. Ik tankte zo om de 850 kilometer, tegenwoordig rijd ik soms wel 200 kilometer meer, ruim 1000 kilometers op dezelfde tank. Het scheelt men tussen de 8 en de tien liter, met de huidige (diesel)prijzen circa twee tientjes dus; een slok op een borrel.

Zuiniger rijden is niet zo lastig als het lijkt. Simpel je aan de maximumsnelheid houden is genoeg voor de grote winst. De auto lekker laten rollen als er een kruising of verkeerslicht in zicht is, brengt ook winst. Ik rol heel veel, als ik er geen ander verkeer mee hinder.

’s Avonds gaat heel soms het gas er wel op want hard rijden is lekker, maar als ik dat doe, schrik ik  wel van de cijfers op de boordcomputer. Zuipen dat ie dan doet! Overdag tuf ik zelfs graag met 90, als ik ander verkeer daarmee niet hinder, want vooraan in een file rijden doen we niet. Rollen  scheelt behoorlijk. Voorheen zat ik vaak op de linker rijbaan, nu op de rechter. Dat rijdt een stuk relaxter. Je kan jezelf er makkelijk aan wennen, na een paar maanden zo rijden ervaar je 100 als hard zat.

Ik zie veel mensen 100 rijden, ook in de avond. Ook 90 komt voor. Ze zijn een soort van collega’s. Ik zie ook mensen die harder rijden. Snel rijden is ook best fijn maar er is dus wel van alles aan de hand. Ik vraag me de beweegredenen wel eens af van de moderne hardrijder: onder hen waarschijnlijk mensen die twijfelen aan de klimaatverandering, aan RIVM stikstofberekeningen, mensen die menen dat andere mensen of bedrijven maar moeten beginnen, menen dat hun ieniemienie bijdrage niet helpt zolang er grotere vervuilers zijn.

Je kan er ook anders naar kijken: dat je door 100 te rijden laat zien dat je je bewust bent van klimaatverandering dat je je verantwoording neemt, dat je beseft dat een beter milieu bij jezelf begint.

Max