www.blikopzeewolde.nlDe man met de rubberen smaak is uitgenodigd om een muziekrubriek te verzorgen: een bio’tje en een youtube-link. De muziekkeuze is steeds verassend anders. De eerste aflevering van deze rubriek staat in het teken van soul. Het nummer heet ‘Clean up the ghetto’ (1977) van de gelegenheidsformatie ‘Philadelphia International All Stars’. Het nummer was voorzover bekend het eerste die in het teken stond van een goed doel; opruimen van de ghetto’s, de arme zwarte wijken in New York. Kritiek zit er zeker in ‘You can no longer depend on the man downtown to take care of business like he’s supposed to when he’s supposed to’ zingt Lou Rawls met zijn prachtige bronzen stem.

Het nummer is geschreven door  Kenneth Gamble & Leon Huff en C. Gilbert en geweldig geproduceerd door de twee eerstgenoemden. Een geweldige baslijn waardoorheen van alles gevouwen is, van Lou Rawls en andere soulgrootheden tot instrumenten. Ga er lekker in zitten, loosen up en laat je meegaan in de groove. Dit nummer is een ‘Timeless piece of art’, recenseerde een luisteraar, een Franse luisteraar klasseert het meer dan terecht als een ‘bombe atomique’.

De artiesten: Archie BellBilly PaulDee Dee Sharp GambleHarold Melvin And The Blue NotesLou RawlsTeddy PendergrassThe Intruders. Nederlanders hadden in die tijd niet heel veel met soul blijkbaar, want het nummer reikte niet verder dan de 7e plaats in de top 40 (waar het acht weken verbleef). De DJ’s van Radio Veronica hadden wel door wat een onwezenlijk goed nummer dit is en verkozen het tot alarmschijf.

MFSB – Let’s Clean Up the Ghetto – YouTube