www.blikopzeewolde.nl- De man met de rubberen smaak is uitgenodigd om een muziekrubriek te verzorgen: een verhaaltje en een youtube-link. De muziekkeuze is steeds verassend anders. De man is enthousiast dat hij binnenkort naar de film ‘Elvis’ mag. Een film met één van zijn favoriete acteurs Tom Hanks in de rol van de van oorsprong Nederlandse manager ‘Colonel Parker’ en naar verluid een fijne Elvis van Austin Butler. Regisseur Baz Luhrmann staat bekend om zijn weelderige stijl, hopelijk valt dat mee.

Om in de stemming te komen hier het nummer ‘Old Shep’. De ‘ballad’ gaat over een hond die naar een plaats gaat waar ‘good doggies go’ als ze het leven genoeg vinden. (hij was verkleed als cowboy- de wedstrijd werd gehouden als onderdeel van een koeienshow- en moest op een stoel staan om bij de microfoon te kunnen). Het is blijkbaar een favoriet nummer van Elvis. Hij zong het als 10-jarige op een zangwedstrijd in zijn geboorteplaats Tupelo in 1945, zijn eerste openbare optreden.

Hij won er in een vijfde prijs mee. Was de jonge Elvis nog niet goed bij stem, lette de jury niet goed op of was het niet de gewoonten dat kinderen mochten winnen? Jaren later zong hij het nummer nog eens op zijn middelbare school in Memphis (1953) en nam het uiteindelijk op in 1956. Elvis zingt prachtig ingetogen en begeleidt (voorzover ik weet, om gedoe met fans te voorkomen) zichzelf op de piano.

Old Shep ging niet over zijn hond, ‘the King’ heeft nog nooit een eigen nummer geschreven. Het is een lied van  Red Foley en Arthur Willis (uit 1935) en werd een ‘standard’ in het country genre. Veel artiesten namen het nummer op, waaronder Hank Snow, Hank Williams, Johnny Cash, Pat Boone en de Everly Brothers. Het fantastische achtergrondkoor is  volgens mij The Jordanaires.

Elvis Presley – Old Shep [1956] – YouTube

Red Foley – Old Shep – YouTube