Blikopzeewolde.nl– Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij Houtendiershop in Harderwijk. Recensies gaan normaliter over de laatste releases. Elisia pakt het anders aan. Dit keer De school voor perfecte bruiden van Aimie K. Runyan.

Duitsland, 1939. Hanna’s oom en tante zijn ambitieus en koppelen hun nichtje tegen haar zin aan een SS-officier. Om een goede nazibruid te worden, wordt ze naar een ‘bruidsschool’ gestuurd.
De Joodse Mathilde probeert wanhopig haar ongeboren baby te beschermen. Als Hanna ontdekt dat Mathilde in de buurt van de bruidsschool ondergedoken is, besluit ze haar te helpen. Maar zelfs als het de twee vrouwen lukt om hun geheim te bewaren; wat voor toekomst wacht Tilde en haar kind?

De school voor perfecte bruiden is een boek waarin de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog centraal staat. We volgen twee personages die een hele andere achtergrond hebben en de oorlog op een hele andere manier ervaren. Toch komen ze beiden voor problemen te staan.

Het eerste personage waar we mee te maken krijgen is Hanna. Hanna’s moeder is overleden waarna ze naar haar oom en tante in de stad wordt gestuurd. Ze wordt overladen met dure cadeaus en heeft een enorme kamer tot haar beschikking. Toch is ze niet gelukkig. Ze voelt zich niet op haar gemak in al deze weelde en ze is niet gewend aan de ideeën die leven in deze hogere sociale kringen.
Klara is de beste vriendin van Hanna en ook een belangrijk personage. Zij is wel opgegroeid in deze klasse maar ook zij is het niet altijd eens met haar ouders en klasgenoten. Zij probeert haar eigen ideeën echter te onderdrukken en zich vooral aan te passen aan het beeld dat haar ouders van haar toekomst hebben.
Naast de delen over Hanna lezen we over Mathilde (Tilde). Zij is half joods maar door haar Arische uiterlijk is ze veiliger dan veel andere joden. Toch loopt ze veel gevaar, hoe dichterbij de oorlog komt hoe groter dit gevaar wordt.
Alle personages zijn interessant. Ze zijn echt in hun emoties en ervaringen. Hanna is onzeker. Enerzijds wil ze haar oom en tante niet teleurstellen en wil ze niet ondankbaar zijn, maar tegelijkertijd wilt ze zelf kunnen bepalen over haar toekomst. Ze heeft een hekel aan de SS-officier Friedrich waar haar oom en tante haar graag mee zien trouwen maar ze ziet ook geen uitweg om niet met hem te trouwen. Tilde is bang voor haar toekomst. Ze weet niet hoe ze in deze vijandige tijden moet zien te overleven en weet niet wie ze in vertrouwen kan nemen. Klara is een ingewikkeld personage. Enerzijds past ze zich zoveel mogelijk aan aan het milieu waarin ze is opgegroeid maar anderzijds verzet zij zich op soms onzichtbare manieren, bijvoorbeeld in haar hulp aan de Joodse Tilde.

Elk van de personages komt uiteindelijk voor een keuze te staan. Wat is goed en juist? Hoe doe ik het goede? Durf ik mezelf bloot te stellen aan gevaar om een ander te helpen?
Naast de vraag over het goede doen en keuzes maken gaat dit verhaal ook over schuld. Wie is schuldig aan de vervolging van joden? Alleen zij die er daadwerkelijk verantwoordelijk voor zijn of ook zij die het allemaal met een schouderophalen laten gebeuren? Daarmee gaat het verhaal ook over moed. Kun je de moed opbrengen je tegen je eigen milieu te keren om dat te doen wat voor jou juist is?

Het is daarnaast boeiend om te lezen over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de verschillende manieren waarop dat beleefd werd. Het boek zit vol interessante historische informatie, zoals de bruidsschool waar Hanna en Klara terechtkomen. Naast interessant is het verhaal ook erg spannend.
Een nadeel is dat de achterflap erg veel over het verhaal verklapt. De bruidsschool en het moment dat Hanna en Tilde elkaar ontmoeten is pas later in het verhaal, bijna op het einde (rond bladzijde 200/250). Daardoor zit je een lange tijd te wachten totdat de twee personages elkaar eindelijk leren kennen en de verschillende verhaallijnen bij elkaar komen. Dat is jammer, want het verhaal zelf is erg boeiend.

Hoewel de achterflap te veel informatie geeft heb ik erg genoten van De school voor perfecte bruiden. De personages hebben diepgang en de verhaallijn is interessant. Ik geef dit boek 4,5 sterren.

Informatie auteur:
Aimie K. Runyan is een Amerikaanse schrijfster. Ze schrijft vooral over sterke vrouwen. Haar verhalen spelen zich soms af in het verleden, soms in de huidige tijd. Voordat ze begon met schrijven was ze docent Frans. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

ISBN: 9789044365696

https://meningvaneenboekenwurm.jouwweb.nl/.