Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woonde tot voor kort met haar man in Voorthuizen en verhuisde naar Zeewolde. Waarom koos ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in? In een aantal columns beschrijft ze haar avonturen. ‘Langzaamaan gaan we ons bewegen onder de Zeewoldenaren. Hier wonen we een vergadering bij, daar lezen we over een discussie. Soms bemerken we wat onderdrukte emotie of bitterheid. We vragen door naar de geschiedenis van een zaak, het waarom. Waarom is die man zo en voert hij rechtszaken zonder eerst het gesprek aan te gaan? Waarom is er voor dit of dat beleid gekozen?

Als pas gelande Zeewoldenaren hebben we het geluk nog onbevooroordeeld te zijn. Het voelt soms wat naïef, maar het is ook een heerlijk licht gevoel. Er glijdt nu nog veel langs ons heen en we zijn geen partij in een conflict. Maar het leven is nu eenmaal een kwestie van keuzes maken. Kies je hiervoor dan daartegen. Ik hoop dat we over zo’n twintig jaar toch nog steeds wat van die onbevangenheid en lichtheid hebben.

Een geheim om zo te leven is de keuze om verder te kijken dan iemands mening die tegengesteld kan zijn aan die van jou. Om alsnog geïnteresseerd te zijn in de persoon zelf. Wat is zijn of haar passie? Hoe is haar privé leven? Hebben we ook overeenkomsten? Misschien een zelfde hobby? Samen een borrel drinken na de vergadering kan een discussie doen vervagen. En geeft warmte. Vanmorgen zei de dominee het nog zo mooi: ‘In elk mens kun je iets van God vinden’.

Dit keer maar een kort stukje omdat mijn man mij adviseerde geen voorbeelden te noemen. ‘Straks wil niemand meer met je praten, omdat ze bang zijn dat jij over ze gaat schrijven’ zegt hij. Dus vertel ik niet over die boom die wel of niet gekapt zal worden en …. Ha, nu wordt u ook nieuwsgierig.. maar ik zal u niet beïnvloeden met nog meer (voor)oordelen. Gewoon licht leven en onbevangen zijn!’