Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woont met haar man in Voorthuizen en maakt zich op om te verhuizen naar Zeewolde. waarom kiest ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in? In een aantal columns beschrijft ze haar avonturen. Haar eerste bijdrage gaat over het ‘checken van Zeewolde’ .

Ik zie haar bij de ijssalon en vraag of ik naast haar mag zitten. Genietend van ons ijsje en de zon hoor ik haar uit… ‘Hoe is het leven in Zeewolde?’ Uitgebreid vertelt ze hoe ze geniet van het leven hier. Nee ze wil niet weg hoor! Alleen het openbaar vervoer, ja dat is een probleem. Ze houdt van concerten en dan is het lastig. Ik spreek een vrouw bij de Action… hoe is het in Zeewolde? ‘Ach’ zegt ze, we verhuisden hier naar toe toen we zestig waren, nu ben ik 90 en al mijn kinderen zijn hier komen wonen. Zegt dat niet genoeg?’
Met ons zeilbootje varen we vanuit Nulde langs de karakteristieke huisjes van de Takeling. We gooien ons anker uit en picknicken op het strandje. Alsof ze in de Cariben woont zit een vrouw in bikini op haar balkon in de prille lentestralen. Twee windsurfers, stappen uit het water recht in hun tuin. Manlief is benieuwd en we maken een praatje. ‘Nee, hier wil je nooit meer weg’ zeggen ze.

Wij zijn die 50-plussers die door zouden moeten schuiven. Waarom ons huis met vijf slaapkamers aanhouden in de huidige woningnood? Maar wat is het alternatief? Een appartement is te vroeg. Maar waarom nu zoveel zaterdagen werken aan onderhoud huis en tuin? Simpeler willen we leven. In ons dorp op de Veluwe waar we de laatste 23 jaren onze vier kinderen volwassen zagen worden, is er niet echt een huis dat ons als fitte vijftigers aantrekt. En Zeewolde met haar water lonkt. We bezoeken haar winkels, restaurants en zelfs kerken. Het terras in de haven met de palmbomen heeft iets mediterraans.

Op een dag zien we een regenboog boven de haven van Zeewolde en we weten: dat is ons teken, komt hier iets te koop, dan gaan we kijken. En nu zomer 2022 zijn wij en Zeewolde bijna een stel! Het koopcontract is getekend en spoedig maken wij ruimte en schuiven we door naar een huisje bij het water met twee slaapkamers. Mensen uit ons dorp kijken ons verbaasd aan als we het vertellen. Waarom Zeewolde? Hoe kun je de bossen en jullie mooie huis verlaten?

Op zondag 14 augustus deel twee van van Mariettes avonturen.