Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woont met haar man in Voorthuizen en maakt zich op om te verhuizen naar Zeewolde. Waarom kiest ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in? In een aantal columns beschrijft ze haar avonturen. In haar derde bijdrage schrijft ze over ‘ontheemd voelen’.  Na een middagje meubel-shoppen, besluiten we een hapje te gaan eten in Zeewolde, ons dorp-to-be. We parkeren de auto vlakbij ons toekomstige huis. Een beetje raar voelt het wel, langslopen zonder afspraak. Dus dan maar naar de haven. Het zijn Havendagen en de opening heeft net plaatsgevonden. Ik herken de burgermeester en mensen staan, met een drankje in de hand, in groepjes gezellig te praten. Ook de terrassen zijn vol. We nemen ook een biertje en lopen langs de bijzonder boten waar trotse eigenaren ons groeten. De foodtruck verleidt ons tot een hamburger met verse friet en we vinden een plekje op het plein aan een van de picknicktafels.

Langszaam begin ik me een beetje onbehaaglijk te voelen. Ik begrijp er niets van. Wat is hier aan de hand? Het weer is heerlijk en dit wordt onze nieuwe plek, waar we toch zo’n zin in hebben?

Ik kan het gevoel niet van me afschudden, en we rijden weer naar huis. Terug over het water, naar ons dorp. De volgende morgen ga ik even naar de markt waar ik enthousiast word begroet door een oude kennis die ik na corona niet meer heb gesproken. Ze is ziek geweest en we zijn blij elkaar weer te zien en spreken af gauw weer eens bij te praten. Ik fiets nog naar de Blokker en daar loopt mijn vriendin. We maken kort een praatje, misschien morgen wandelen? En zo gaat het nog even door. Ik ben hier gekend en wordt herkend.

En dan dringt het tot mij door en vind ik de woorden voor dat onbestemde gevoel van de dag daarvoor. Ontheemd zijn. Ik google en lees dat bij het ontheemd voelen, het gaat om wat er ontbreekt en dat is het belang van ergens bij horen.

Oeps dat is wel even schrikken. Ik lees verder dat dit gevoel heel normaal is, ook wanneer je vrijwillig kiest om te verhuizen. ‘Ergens bij horen’ blijkt zelfs op de derde plaats te staan van de behoefenpyramide van Maslow. Er staan goede tips in het artikel over wat te doen met dit bijna onvermijdbare gevoel van ontheemd zijn dat komt bij verhuizing naar een nieuwe omgeving. Hou een open geest, weet dat het goed komt, zoek contacten met mensen met gezamenlijke interesse, doe eens iets helemaal nieuws in je nieuwe omgeving. Nou, misschien is deze column schrijven voor ‘Blik op Zeewolde’ dan alvast een goede start! Ik schrijf graag maar heb wel een reden nodig. Dus bij deze een bijdrage aan mijn nieuwe dorp Zeewolde, iets helemaal nieuws. Tot schrijfs!