Vandaag gaan we weer naar de stembus voor de verkiezingen van de tweede kamer. Maak vooral gebruik van jet stemrecht! En laat je leiden door wat goed voor jou is! De meeste mensen stemmen tegen hun eigen belang in en dat is zo ontzettend jammer. Dat gebeurt al vele jaren en zal vrees ik ook nou weer gebeuren. Nederland is de laatste tien jaar  rijker geworden maar er zaten nooit zoveel mensen onder de minimagrens of er net boven. Leg die twee eens naast elkaar!

De kern van je stem zou moeten zijn: kies je voor solidariteit of  eigen verantwoordelijkheid (voor de mens en zijn omgeving). Bedenk daarbij  dat de NL maatschappij gebaseerd is op solidariteit en dat dat wordt afgebroken de laatste elf jaar. Kijk maar eens naar de USA, waar solidariteit ver te zoeken is. Wil je dat? Solidair zijn is iets verder kijken dan je neus lang is.

Ik hoorde na de laatste verkiezingen mensen zeggen dat ze op de huidige MP stemden omdat ie NL zo goed door corona had geloodst. Nu kan je daar je vraagtekens bij stellen, maar op iemand stemmen alleen vanwege zijn vaardigheden op dit gebied is nooit een goed idee. Kijk eens naar de oorzaken van de andere crises waar we mee te maken hebben. Stem daarom bewust.

NL kampt met een aantal crises tegelijk, dat komt vooral door ontkenning van de realiteit de laatste elf jaar. Het ministerie van Volkshuisvesting is circa tien jaar geleden afgeschaft.  Is de huidige woningnood daar het gevolg van, dat lijkt er wel verdacht veel op. Ook de ‘verdozing’ van het landschap komt door het ontbreken aan coördinatie en overkoepelende visie. Op gebied van stikstof is er sprake van uitstel- en ontwijkgedrag geweest. De lasten dragen we nu. Voor visie moet je blijkbaar bij de opticien zijn. Regeren is vooruitzien?

Velen zijn geneigd om te stemmen op Omtzigt omdat hij bekend is komen te staan als dossiertijger, vasthouden en rechtvaardig. Hulde voor hem. Ik ken zijn programma niet maar hij was altijd wel CDA. Eens een CDA’er altijd een CDA’er denk ik dan. Best een prima partij hoor,  maar weet wel wat je stemt. Krijgt hij veel stemmen en gaat ie samenwerken met de VVD dan krijg je weer NL over rechts. BBB? Zelfde verhaal.

Ik las laatst over een oud voorman van een ouderenpartij die nu op de lijst staat van een eng conservatief partijtje. Een partij van iemand die aan woningnood verdient, bah, bah en nog eens bah. Weet wat je stemt.

Rechtse populistische politici wijzen graag op de onvolkomenheden in het systeem van ‘links’ en scoren daarmee applaus. Niets is perfect. Velen laten zich zo in de luren leggen. Over de vele onvolkomenheden bij rechts hoor je ze zelden of nooit. Kijk niet naar zaken waar je niets aan kunt doen, maar naar zaken waar je wel iets aan kunt doen.

Ga niet af op uiterlijke schijn. De kieswijzer biedt mogelijk inzicht.

Max