Autosportdebuut smaakt naar meer voor Jenson de Leeuw

donderdag 17 augustus 2023 16:30

Blikopzeewolde.nl- Onze jeugdige dorpsgenoot Jenson de Leeuw heeft afgelopen weekend een fraai debuut in de autosport gemaakt. De 17-jarige succesvolle karter waagde de overstap naar de Ford Fiësta Sprint Cup en reed direct voor goed gevulde tribunes. De Leeuw kwam namelijk in actie tijdens de populaire Jack’s Racing Days op het TT Circuit van Assen. Rijdend voor het team van MV Motorsport kwam hij in beide races als vierde junior over de streep. Het TT Circuit was niet nieuw voor De Leeuw. “Ik had er al twee keer eerder gereden. Vorig jaar heb ik er mijn racelicentie gehaald en in december hebben we er een testdag gehad. Het was nu wel heel anders, want voor je racelicentie moet je gewoon je rondjes rijden en bij de testdag sneeuwde het. Ik hoefde niet te wennen, maar het was wel omschakelen want nu was het in één keer voor het echie.”

“Tijdens de eerste training op vrijdag heb ik de volledige 40 minuten gereden. Ik ben alleen één keer binnengekomen voor de bandenspanning. In zo’n training kijk je nog niet naar de rondetijd, maar is het vooral zaak om de baan goed te leren kennen. Bij de tweede training hadden we wat kleine problemen met een wielkast die los zat en heb ik helaas maar acht rondjes kunnen rijden, maar het team heeft auto weer kunnen maken en die voelde goed aan.” Op zaterdag was het tijd voor het echte werk. “De kwalificatie stond gepland voor 8:00 uur in de ochtend, dus dat betekende om 6:00 opstaan en meteen naar het circuit. In de kwalificatie duurde het te lang voordat ik de banden op temperatuur had en dan is de piek al van de banden afgereden. Na 10 minuten in de sessie had ik nog geen goede tijd staan. Ik ben naar binnen gegaan om vervolgens een auto op te zoeken voor een goede slipstream. In mijn laatste ronde zette ik mijn snelste tijd neer en dat was goed voor de negende tijd. Voor mijn gevoel had er meer ingezeten want de auto voelde super aan.”
Aangezien de eerste race op zaterdagmiddag met reversed grip voor de eerste tien rijders werd verreden, startte De Leeuw vanaf P2. Op de eerste startrij dus. “Dan staat de druk er meteen vol op. In mijn allereerste autosportrace meteen vanaf de eerste rij starten. Ik had een goede start en kon meteen de leiding in de race pakken. Op dat moment heb je niet echt tijd om erover na te denken, je moet vooral gefocust blijven. Driekwart rondje heb ik aan de leiding gereden en toen werd ik ingehaald door Alan Czyz. Ik probeerde aan te haken, maar kreeg een tikje van Tomas de Backer en verloor daardoor wat tijd. In de slotfase had ik een mooi gevecht met Calvin de Groot voor de vijfde plaats overall en de derde plaats bij de junioren. Helaas heb ik die battle niet gewonnen, maar het was een leuke strijd met zijn tweeën. Hij was sneller en ik miste wat ervaring. Toch was ik super blij met mijn zesde plaats bij mijn debuut in de autosport en het team was ook heel tevreden.”
Op zondag startte De Leeuw vanaf P9 en opnieuw beleefde hij een goede start. “Ik kon opschuiven naar P8 en later ook naar P7. Vervolgens was er achter me een grote crash en lag de race stil door een rode vlag. Het kwam mij wel goed uit, want ik had mijn banden iets oververhit. Na de herstart kon ik goed meekomen in het gevecht voor P6 en ik ben uiteindelijk zevende geworden. Daar was ik dik tevreden mee.” En zo kon De Leeuw terugkijken op een geslaagd debuut in de autosport. “Ik ben super tevreden. We gingen met nul verwachtingen naar Assen. Natuurlijk wilde ik de races finishen en hoopte ik op een mooi resultaat. Dan baal je wel een beetje als je twee keer vierde wordt bij de junioren, maar ik heb toch veel ervaring op kunnen doen. Het was ook super vet om voor zo veel publiek te rijden. Tijdens het rijden let je daar niet op, maar als je na de finish je raam openzet hoor je de mensen klappen en juichen, dat is wel gaaf. Van tevoren had ik verwacht meer gespannen te zijn, maar als je je helm opzet gaat de focus al snel op het rijden zelf. Het was ook mooi dat ik veel sponsoren heb kunnen uitnodigen om bij dit prachtige evenement te komen kijken. Ik wil dan ook iedereen bedanken die mij hierin ondersteund heeft.”
De Leeuw hoopt dit jaar nog een race in de Ford Fiësta Sprint Cup te kunnen rijden, maar richt zijn vizier vooral op het karten. In het Nederlands kampioenschap in de ID Engines Shifter is hij titelverdediger en zit het bovenin dicht bij elkaar. “Het is een spannender seizoen dan vorig jaar en er zijn dit jaar al drie verschillende winnaars geweest. Voor het kampioenschap is dat mooi en spannend. We gaan vol voor de volgende race in Venray en wie weet zit er nog een race in de Fiësta in tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort. Daarvoor kan ik zeker nog ondersteuning van sponsoren gebruiken. Tot die tijd blijf ik mezelf fit houden voor de autosport. Als de kans zich voordoet, wil ik daar zeker graag rijden.”
Neem ook eens een kijkje op de socials van Jenson: @jensondeleeuw. Foto RaceXpress.nl/Bas Kaligis
Jenson de Leeuw dankt organisator Dick van Elk, Maikel Verkade van MV Motorsport en in het bijzonder zijn sponsoren Deko Sign, Rijvaardigheidscentrum Lelystad en Dutch Carpet Events. In zijn race-activiteiten wordt Jenson de Leeuw ondersteund door de volgende sponsoren:
Food 4friends
A27 Expo Tapijt
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine Works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply
De Leeuw Event Support
Wine 4friends
Hessel en Aletta
Tapas het Oosten Zeewolde
Café Friends
Dutch Carpet Events
Ome Wim
GLOW Beautybar Zeewolde
Alra Jachtramen

Deel dit artikel

  • Moefclub voor kids die niet willen stilzitten

    Blikopzeewolde.nl- Is stilzitten niets voor jou? Kom lekker samen in bewegen! Rennen, springen, hinkelen, rollen, vangen, balanceren en rollen. Alle FUNdaments voor bewegen verpakt in speelse werkvormen. De trainers van

  • Handreiking tegengaan grensoverschrijdend gedrag sportverenigingen

    Blikopzeewolde.nl- Het Mulier instituut, een onafhankelijke stichting waarin onder meer drie universiteiten samenwerken, heeft naar aanleiding van een aantal gevallen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag binnen de jeugdsport, hiervoor een

  • JAM Schoolkorfbaltoernooi KV Wolderwijd/DYZLE

    Blikopzeewolde.nl- Op vrijdag 29 september is het weer tijd voor het jaarlijkse JAM Schoolkorfbaltoernooi op de velden van KV Wolderwijd/DYZLE. Het toernooi begint om 15:45 uur en de prijsuitreiking