Begin een voedselbank voor bijen in Zeewolde

zaterdag 18 maart 2023 15:24

Blikopzeewolde.nl- De gemeente Zeewolde ondersteunt de actie ‘Voer de Bij Bij’ van stichting The Pollinators. De stichting zorgt dat zakjes zaad voor inheemse bloeiende planten gratis worden uitgedeeld via voedselbanken voor bijen. Het zaaien van deze planten helpt de bijen. Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en we hebben ze nodig voor het bestuiven van bomen, planten en voor ons voedsel. Zonder bijen is er geen groente en geen fruit. Iedereen kan met een voedselbank voor de bijen beginnen. Voedselbanken voor bijen delen zakjes bloemzaad van inheemse bloeiende planten uit. Vanaf 21 maart tot 4 april kan iedereen zich aanmelden om voedselbank voor bijen te worden via de website https://voerdebijbij.nl/ Van stichting The Pollinators krijgen de nieuwe voedselbanken voor bijen een pakketje met 20 zakjes inheems bloemzaad om uit te delen, zo eenvoudig werkt het! Er is in Nederland en België plek voor 3.000 Voedselbanken voor bijen.

Wethouder Ernst Bron: ‘Ik vind het belangrijk dat de inwoners van Zeewolde mee kunnen helpen om biodiversiteit te vergroten. Dat kan heel laagdrempelig door de voedselbanken voor bijen. We zien namelijk steeds minder insecten in Nederland. Vooral de bijen, vlinders en hommels zijn noodzakelijk voor de voedselproductie. Wij melden ons als gezin daarom op 21 maart ook aan als voedselbank voor de bijen’.  

Bijen zijn onmisbaar voor onze voedselproductie
75% van ons voedsel is afhankelijk van bestuivers, zoals bijen, vliegen, vlinders, wespensoorten en hommels. Van al deze bestuivende insecten hebben bijen de belangrijkste taak. Door verstedelijking, pesticiden en ziektes is het aantal bijen en bijensoorten enorm afgenomen. Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en we hebben ze nodig voor het bestuiven van bomen, planten en voor ons voedsel. Zonder bijen is er geen groente en geen fruit.

Nog meer doen om de bijen te helpen
Haal stenen uit de tuin, poot bollen, houdt de tuin een beetje rommelig en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten. De metselbij profiteert van een goed bijenhotel. Veel bijen en hommels leggen hun eitjes in de grond. Niet schoffelen of harken is goed voor deze bijen. Voor meer informatie kunt u de site van de bijenstichting bekijken https://bijenstichting.nl/.

Wat doet de gemeente Zeewolde zelf om bestuivers te helpen
De gemeente Zeewolde maait veel bermen minder vaak. Daardoor kunnen planten (kruiden) bloeien. Ook wordt vaker gekozen voor boomsoorten en heesters die bloeien en/of inheems zijn. Ook hiervan profiteren veel insecten waaronder de bijen.

Deel dit artikel

 • ‘Zeewoldese’ oeverzwaluwen komen in gespreid bedje

  Blikopzeewolde.nl- De oeverzwaluw is een bijzondere vogel. Het is een echte pionier, die van nature zijn nest maakt langs steile zandoevers van (meanderende) rivieren. Door de locatie in een steile wand,

  Lees meer
 • De OV-ambassadeurs Zeewolde helpen u graag op weg  

  Blikopzeewolde.nl- De drukte op de weg, de maartse buien en het vinden van een parkeerplaats maken het soms best lastig om met de auto naar het ziekenhuis te gaan. Het

  Lees meer
 • Woonpalet en Coloriet bouwen zorgcomplex in Havenkwartier Zeewolde

  Blikopzeewolde.nl- Het aantal ouderen stijgt de komende jaren in Zeewolde. Het aantal ouderen die een beschutte woonvorm zoeken en ouderen met een zorgindicatie nemen ook toe. Woningcorporatie Woonpalet en haar partner Coloriet, gaan

  Lees meer