Boeken: Elisia kiest Pachinko van Min Jin Lee

woensdag 17 mei 2023 17:06

Blikopzeewolde.nl– Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij Houtendiershop in Harderwijk. Recensies gaan normaliter over de laatste releases. Elisia pakt het anders aan. Dit keer Pachinko van Min Jin Lee.

Korea, 1900. Sunja, de veelgeprezen dochter van een arme maar trotse visser, valt voor een rijke vreemdeling aan de kust van haar geboortedorp. Hij belooft haar gouden bergen, maar wanneer ze zwanger wordt en ontdekt dat haar minnaar elders een gezin heeft, weigert ze zijn geld en bescherming. In plaats daarvan accepteert ze de hand van een jonge dominee, die haar meeneemt naar Japan. Sunja’s beslissing om haar geboorteland de rug toe te keren en de machtige vader van haar zoon af te wijzen, zet een reeks gebeurtenissen in gang die nog generaties lang na-echoot.

Ik heb eerder al Han gelezen van Min Jin Lee, wat ik een erg leuk boek vind. Ik besloot daarop ookPachinko te kopen. Net als Han is Pachinko een verhaal over Koreanen en de Koreaanse cultuur, maar anders dan in Han ligt hier de nadruk meer op de geschiedenis van Koreanen in Japan. Het boek omslaat daarbij verschillende generaties, van Sunja tot haar kleinzoon Solomon.
Het verhaal gaat over een lange geschiedenis van discriminatie van Koreanen in Japan. Wanneer Sunja in Japan aankomt moet ze in een achterbuurt wonen omdat Japanners geen huizen aan Koreanen willen verhuren en zonen Noa en Mozasu krijgen te maken met nare opmerkingen op school. Deze discriminatie beperkt zich niet tot het begin van de twintigste eeuw, maar gaat veel verder. Zelfs de volwassen kleinzoon van Sunja, geboren in Japan, wordt gediscrimineerd vanwege zijn afkomst. Pachinko gaat over deze geschiedenis van discriminatie van Koreanen en laat zien hoe verschillende generaties hierdoor geraakt worden en er anders mee omgaan. Zo beslaat het boek verschillende generaties én verschillende perspectieven. Het is een verhaal vol pijn en verdriet maar ook van hoop en doorzettingskracht. Dat maakt het boek enorm interessant.
Een grote verdienste zit ook in het weergeven van het dagelijks leven van de Koreanen in Japan. Die is vol van kimchi en pachinko. Er wordt verteld over de slechte huizen voor de Koreanen, over Koreanen in de wereld van pachinko, over hard werken, over discriminatie, over de geuren van het eten enzovoorts. Op deze manier wordt je als lezer helemaal ondergedompeld in de Koreaanse cultuur en de Koreaanse manier van leven in Japan.
Een nadeel van de lange geschiedenis die het boek beslaat, van 1910 tot 1989, is dat over elke periode maar kleine stukjes worden geschreven. Helemaal wat later in het boek worden er grote tijdssprongen gemaakt. Hierdoor kreeg ik het gevoel alsof je maar hele kleine stukjes meekrijgt over de vele levens die in het boek behandeld worden en kreeg ik minder de tijd om personages te leren kennen en mij in hun positie in te leven. Het ging kortom allemaal wat te snel.
Een ander nadeel van de lange tijdsperiode is dat de personages later in het verhaal verder af staan van de personages in het begin. Soms lijkt het daardoor alsof er eigenlijk verschillende boeken zijn gecombineerd, ondanks dat de verschillende verhaallijnen wel overlappen. Daarbij vond ik het laatste deel wat minder interessant doordat het dichter bij het nu staat en de personages mij minder aanspreken.
Wel erg mooi is dat het verhaal nooit voorspelbaar wordt. Historische romans hebben nog wel eens de neiging om de bekende patronen te volgen en bol te staan van clichés, maar dat is in dit boek geenszins het geval. Hier en daar zijn de ontwikkelingen onverwacht en het verhaal ontwikkelt zich op een hele eigen, originele manier.

Ik vind het een mooi, interessant en indrukwekkend verhaal. Het boek vertelt over een interessante geschiedenis van Koreanen. Ik geef het boek vier sterren.

Informatie schrijver:
Lee is geboren in 1968 in Seoul, Zuid-Korea. In 1976 verhuisde ze met haar familie naar Amerika. Daar heeft ze eerst de Bronx High School of Science doorlopen, vervolgens heeft ze aan Yale gestudeerd. Daarna heeft ze nog aan Georgetown University rechten gestudeerd, waarna ze een tijdje als advocaat heeft gewerkt voordat ze begon aan haar carrière als schrijfster. Voor haar boek Pachinko heeft ze een tijdje in Tokyo gewoond.

ISBN: 9789029092494

https://meningvaneenboekenwurm.jouwweb.nl/

Deel dit artikel

  • Creakids in koffiehuis de Oude Bieb

    Blikopzeewolde.nl- Krijg je ook energie van in verbinding komen met andere ouders van jonge kinderen? En vindt jouw kind het leuk om te zingen en te dansen? Zet dinsdag

  •  Land Art Weekend met kunst, verhalen, muziek, VR, workshops, yogalessen en meer.

    Blikopzeewolde.nl-  Je zou Flevoland een 'openluchtmuseum' kunnen noemen voor land art (landschapskunst). Rij of fiets tijdens het Land Art Weekend op 3 en 4 juni 2023 door de polder en ontdek deze

  • Wat doen die bordjes daar (stroomgebied Oereem)

    Blikopzeewolde.nl- (Deze ‘longread’ van Blikopzeewolde.nl 9auteur Max Wolters) omvat 774 woorden plus een extraatje). Aan beide zijden van de Gooiseweg tussen Zeewolde en Almere, staat een bordje ‘stroomgebied oereem’. Wat