Column Mariette: ‘De Mens’

vrijdag 21 oktober 2022 16:11

Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woonde tot voor kort met haar man in Voorthuizen en verhuisde naar Zeewolde. Waarom koos ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in? In een aantal columns beschrijft ze haar avonturen. Vandaag: ‘de Mens’

Het is vrijdagavond en wij zijn aangeschoven bij Eetcafé de Mens voor een schnitzel en haasje. Als de kok nog even langskomt vraag ik hem waar de naam vandaan komt. ‘We zien de mens achter onze gast’ zegt hij.  En zo ervaren we het ook wel die avond daar in het eetcafe.De opmerking van de kok blijft hangen en ik denk dat het fijn is om gezien te worden, zeker als je nieuw in het dorp bent. Al twee keer ben ik dezelfde winkel ingegaan, even kijken voor winterkleren om vervolgens te zeggen dat ik nu geen tijd hebt maar later terug kom. De tweede keer zei de verkoopster “u was hier toch vorige keer ook al?” Bij een van de eerste kerken die we bezochten begroette niemand ons bij binnenkomst of bij vertrek. Dat was niet leuk als je net nieuw bent en je nog niemand kent.  Bij een andere gemeente was dit weer heel anders. De kinderen werden aangesproken en ook wij hadden leuke gesprekjes en gegevens zijn uitgewisseld.

Gezien worden als mens is fijn. Andersom is het natuurlijk ook wel even een ding. Zie ik de mens achter de kassière, achter mijn sportgenoten? Zag ik wel die kassière bij de Poolse supermarkt, ook al spreekt ze nog geen Nederlands of Engels? Geef ik soms een complimentje of bemoediging? Ik probeer het. Ik hoop dat ik nooit zo gejaagd door Zeewolde cross, dat ik de mensen niet meer zie. Maar dat ik waar ik kan, een moment neem voor de mens achter de persoon.

Deel dit artikel

  • Sjors van der Panne zingt zijn chansons bij ZeewildeLive

    Blikopzeewolde.nl- In 2014 haalde hij de finale van The Voice of Holland met zijn vertolking van het lied “Zeg me dat het niet zo is”. Sjors van der Panne treedt zaterdag

  • VoorleesExpress zoekt enthousiaste vrijwilligers

    Blikopzeewolde.nl- Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen

  • Elisia’s boekenkeuze: ‘De school voor perfecte bruiden’ van Aimie K. Runyan

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij