Column: Max bekijkt het dorpsbos

dinsdag 1 november 2022 11:06

Blikopzeewolde.nl- Eigenlijk, realiseerde ik me, toen ik een luchtfoto van Zeewolde bestudeerde, is het opmerkelijk dat Leefbaar Zeewolde woningbouw wil tot aan de Gooiseweg, op het zogenaamde Fortenveld, ook wel A- locatie genoemd. Ook al zet je er nog twee rijen bomen en bosschages neer, dan nog krijgen de toekomstige bewoners last van het verkeer van deze zeer druk bereden weg. Waarom zo opmerkelijk? Er zijn wel meer gemeentes die dichtbij verkeerswegen bouwen, eigenlijk is het onontkoombaar in ons druk bezette deel van de aardkloot. Ik herinner me dat Leefbaar Zeewolde ooit aan een toenmalig college vroeg of ze Rijkswaterstaat niet kon benaderen met het verzoek om een geluidswal te bouwen langs de A28, aan de Wolderwijdkant. Dan zou Zeewolde- zuid minder of geen overlast van deze snelweg hebben. Blijkbaar gaat het ene belang boven het andere. Of ze moeten geld reserveren voor een geluidswal.

Wat het allemaal des te opmerkelijker maakt is dat er een stuk bouwgrond voor het oprapen ligt, het G- gebied, ook wel bekend als het gevoelige plekje. Best groot eigenlijk. Nou is bouwgrond wat overdreven, er groeien immers bomen. Indertijd hadden alle partijen in de gemeenteraad, op de leefbaren na, een prachtig plan voor bebouwing, extensief bebouwen met behoud van veel bomen en het boskarakter. Bouwen voor jongeren en ouderen maar ook wat landgoederen voor captains of industry. Door dat mooie plan haalde een crisis een streep. Toenmalig burgemeester Geke Faber had het bij het rechte eind toen ze zei dat de bebouwing van het G- gebied het dorp in evenwicht bracht. Bekijk de kaart van Zeewolde maar eens en zoek het centrum op. Die bouwplannen waren destijds reden voor de oprichting van de lokale partij. In haar afscheidsinterview kopte een collega van Zeewolde Actueel Gekke Faber, maar dat was een tikfoutje en had denk ik niets met deze uitspraak te maken. Overigens is het bos eigendom van de gemeente en mogelijk het duurste bos van ons land.

Inmiddels heeft de ChristenUnie,  een van de partijen die wilden bouwen, haar standpunt een forse slag omgedraaid en is nu tegenstander van bouw. ‘Voortschrijdend inzicht’, zegt fractievoorzitter Tamara Baas. Net als verkeersoverlast blijkbaar voortschrijdend inzicht is. Ik zie het liever als opportunisme, ook wel bekend als ‘zoals de wind waait, waait mijn jasje’.

Ben trouwens wel benieuwd wat een ontmoetingsbos is, dat wil de coalitie er nu van maken. Een parkachtig aangelegd wandelbos met duurzame bomen en pluktuinen? Ik vrees van niet. Ik stel voor een ‘ontmoetingsmanager’ aan te stellen. Deze organiseert dorpsbarbecues met op het podium optredens van regionale artiesten die er voor een appel en een ei willen optreden.Dorpsfestivals en werelddagen waarin alle culturen uit het dorp elkaar treffen met drank, eten en muziek. Een plek waar een echte grote speeltuin is, een permanente openluchtbioscoop, een plek voor kunstenaars om uit hun bol te gaan, een plek voor openlucht kerkdiensten en weet ik al niet wat. Het kan een dorpsbos worden.

Opvallend is dat Leefbaar wat bouwels, een discotheek, een pannenkoekenhuis, aan de rand van het bos situeert, langs de drukke Horsterweg. Ze hebben daar wat met drukte.  Geïnspireerd denken is het pas om een parkeerplaats aan te leggen met daarbij een wittefietsenplan zodat mensen tweewielig naar het ontmoetingspaviljoen kunnen fietsen. Dit bijzondere gebouw ligt temidden van de activiteitenzone (waarbij ook rust en ruimte een activiteit is). Overigens komen een disco en een pannenkoekenhuis er niet zomaar, dat is een zaak van ondernemers en de vraag is of dat er ooit komt. De gemeente moet de regie nemen en niet neo- liberaal wachten op ondernemersinitiatieven,  want commercie werpt een drempel op en het moet een dorpsbos zijn voor iedereen.

Overigens is het jammer dat dezelfde partijen tegenstander waren van de komst van een bedrijf, alleen al van de eenmalige bouwleges, had dit alles aangelegd kunnen worden, met een gouden randje ook nog. Het gaat de bomenfetesjisten er natuurlijk om dat als er ‘iets’ is, dat bebouwing verder weg ligt of onmogelijk wordt. Maar als de mooie small houses in het bos niet doorgaan, pak een ontmoetingsbos dan serieus goed aan. Ondertussen verblijf ik in goede hoop.

 

Deel dit artikel

  • 40 jaar Zeewolde: muzikale- en culturele vaartocht; doe ook mee!

    Op zaterdag 14 september staat een evenement gepland voor de viering van 40 jaar Zeewolde in en rondom de vaarroute de Blauwe Diamant. Mensen met een bootje kunnen op

  • Boeken: Elisia over ‘De nachtegaal’ van Kristin Hannah

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator

  • Expositie in gemeentehuis door tienerleerlingen Atelier Trecolori

    Blikopzeewolde.nl-  In het gemeentehuis van Zeewolde hangt een expositie van werken van leerlingen van atelier Trecolori. De expositie kunt u van half januari t/m eind februari 2024 in de