Column van Max: besparen op denken

donderdag 27 oktober 2022 09:10

Blikopzeewolde.nl- Het zal een jaar of zeven geleden zijn geweest dat ik een interview las met een nieuwbakken (landelijk) lijsttrekker van een linkse partij. Best groen zeg maar. Deze man zei zich na zijn drukke baan te ontspannen in de tuin onder de terrasverwarmer. ‘Die gast heeft het niet zo goed begrepen’, dacht ik. Het toont wel aan hoe de idiotie van buitenluchtverwarmen zich heeft verspreidt. De meeste mensen, inclusief deze politicus, denken er niet eens bij na vrees ik. Pas als de nood aan de man is gaan de hersencellen aan het werk, tja, want denken kost energie en daarop wordt dan weer wel bespaard.

Ik las in de Volkskrant dat de Europese Commissie dit soort luxe gasverbruik aan banden wil leggen. Verbreed dat tot luxe energieverbruik denk ik dan, want ook elektriciteit komt, op bliksem na, niet uit de lucht vallen. Ook de politieke leiders doen aan hersenpanenergiesbesparing. Al vele jaren en op meerdere vlakken: regeren is, anders dan ik op school leerde, maar al te vaak een kwestie van achteruitzien. In Frankrijk is er een landelijk verbod op terrasverwarming, die gasten (waarschijnlijk ook vrij laat) pakken in ieder geval door.

Het krantenartikel ging over terrasverwarmers aan het Vrijthof. De gemeente Maastricht, las ik, heeft ‘strenge’ regels: gevelterassen mogen het hele jaar door verwarmd worden, pleinterrassen alleen in december. Streng? Halfbakken! Hoe zit het eigenlijk in Zeewolde? In de APV, de algemene plaatselijke verordening, staat dat op terrassen alleen verwarmingselementen geplaatst mogen worden als ze voorzien zijn van een certificaat en voldoende gezekerd zijn. Er zijn dus wel regels voor, maar is er ook maar iemand geweest die er over nagedacht heeft?

Wordt het niet hoog tijd dat iemand uit de  politiek een verbod op terrasverarmers (u leest het goed)voorstelt en meteen particulieren oproept eens goed na te denken. Liefst een landelijk verbod. Misschien zou die groene, linkse politicus, die zich nu hopelijk de ogen uit zijn kop schaamt, zich kunnen revancheren en een voorstel doen voor een landelijk verkoopverbod op niet-essentiele energiegebruikers.

Waar waren we. Oja, een plaatselijke politicus die kleur bekend en er eens wat van zegt en een motie indient. Benieuwd of zo’n voorstel dan wordt aangenomen.

Max Wolters

Deel dit artikel

  • Tweede editie Paasverhaal Zeewolde

    Blikopzeewolde.nl- Binnenkort is het zover…Op vrijdagavond 7 april vindt het Paasverhaal Zeewolde, de 2e editie, plaats. In dit gratis toegankelijke muzikale evenement wordt verteld over de laatste levensdagen van Jezus en de

  • Fototips van Jan Willem Hage 

    Blikopzeewolde.nl- Dit jaar staat het werk van Johannes Vermeer in de schijnwerpers. In het praktijkboek fotografie van Jan Willem Hage ‘een schot in de roos’ komt Vermeer in beeld, zowel in

  •  Debuut in Zeewolde: Safe Haven Music in concert

    Blikopzeewolde.nl- Op 12 mei start de muzikale tour (drie concerten) van Safe Haven Music. De aftrap is in ‘Het Kruispunt’ aan de Gedempte gracht 1 in Zeewolde. ‘Safe Haven’ oftewel: een veilige