Column van Max: besparen op denken

donderdag 27 oktober 2022 09:10

Blikopzeewolde.nl- Het zal een jaar of zeven geleden zijn geweest dat ik een interview las met een nieuwbakken (landelijk) lijsttrekker van een linkse partij. Best groen zeg maar. Deze man zei zich na zijn drukke baan te ontspannen in de tuin onder de terrasverwarmer. ‘Die gast heeft het niet zo goed begrepen’, dacht ik. Het toont wel aan hoe de idiotie van buitenluchtverwarmen zich heeft verspreidt. De meeste mensen, inclusief deze politicus, denken er niet eens bij na vrees ik. Pas als de nood aan de man is gaan de hersencellen aan het werk, tja, want denken kost energie en daarop wordt dan weer wel bespaard.

Ik las in de Volkskrant dat de Europese Commissie dit soort luxe gasverbruik aan banden wil leggen. Verbreed dat tot luxe energieverbruik denk ik dan, want ook elektriciteit komt, op bliksem na, niet uit de lucht vallen. Ook de politieke leiders doen aan hersenpanenergiesbesparing. Al vele jaren en op meerdere vlakken: regeren is, anders dan ik op school leerde, maar al te vaak een kwestie van achteruitzien. In Frankrijk is er een landelijk verbod op terrasverwarming, die gasten (waarschijnlijk ook vrij laat) pakken in ieder geval door.

Het krantenartikel ging over terrasverwarmers aan het Vrijthof. De gemeente Maastricht, las ik, heeft ‘strenge’ regels: gevelterassen mogen het hele jaar door verwarmd worden, pleinterrassen alleen in december. Streng? Halfbakken! Hoe zit het eigenlijk in Zeewolde? In de APV, de algemene plaatselijke verordening, staat dat op terrassen alleen verwarmingselementen geplaatst mogen worden als ze voorzien zijn van een certificaat en voldoende gezekerd zijn. Er zijn dus wel regels voor, maar is er ook maar iemand geweest die er over nagedacht heeft?

Wordt het niet hoog tijd dat iemand uit de  politiek een verbod op terrasverarmers (u leest het goed)voorstelt en meteen particulieren oproept eens goed na te denken. Liefst een landelijk verbod. Misschien zou die groene, linkse politicus, die zich nu hopelijk de ogen uit zijn kop schaamt, zich kunnen revancheren en een voorstel doen voor een landelijk verkoopverbod op niet-essentiele energiegebruikers.

Waar waren we. Oja, een plaatselijke politicus die kleur bekend en er eens wat van zegt en een motie indient. Benieuwd of zo’n voorstel dan wordt aangenomen.

Max Wolters

Deel dit artikel

  • Sjors van der Panne zingt zijn chansons bij ZeewildeLive

    Blikopzeewolde.nl- In 2014 haalde hij de finale van The Voice of Holland met zijn vertolking van het lied “Zeg me dat het niet zo is”. Sjors van der Panne treedt zaterdag

  • VoorleesExpress zoekt enthousiaste vrijwilligers

    Blikopzeewolde.nl- Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen

  • Elisia’s boekenkeuze: ‘De school voor perfecte bruiden’ van Aimie K. Runyan

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij