De man met de rubberen smaak (1): Clean up the ghetto

maandag 13 juni 2022 15:09

www.blikopzeewolde.nl De man met de rubberen smaak is uitgenodigd om een muziekrubriek te verzorgen: een bio’tje en een youtube-link. De muziekkeuze is steeds verassend anders. De eerste aflevering van deze rubriek staat in het teken van soul. Het nummer heet ‘Clean up the ghetto’ (1977) van de gelegenheidsformatie ‘Philadelphia International All Stars’. Het nummer was voorzover bekend het eerste die in het teken stond van een goed doel; opruimen van de ghetto’s, de arme zwarte wijken in New York. Kritiek zit er zeker in ‘You can no longer depend on the man downtown to take care of business like he’s supposed to when he’s supposed to’ zingt Lou Rawls met zijn prachtige bronzen stem.

Het nummer is geschreven door  Kenneth Gamble & Leon Huff en C. Gilbert en geweldig geproduceerd door de twee eerstgenoemden. Een geweldige baslijn waardoorheen van alles gevouwen is, van Lou Rawls en andere grootheden tot instrumenten. Ga er lekker in zitten, loosen up en laat je meegaan in de groove. Dit nummer is een ‘Timeless piece of art’, recenseerde een luisteraar, een ander klassert het als een ‘bombe atomique’.

De artiesten: Archie BellBilly PaulDee Dee Sharp GambleHarold Melvin And The Blue NotesLou RawlsTeddy PendergrassThe Intruders. Nederlanders hadden in die tijd niet heel veel met soul blijkbaar, want het nummer reikte niet verder dan de 7e plaats in de top 40 (waar het acht weken verbleef). De DJ’s van Radio Veronica hadden wel door wat een onwezenlijk goed nummer dit is en verkozen het tot alarmschijf.

MFSB – Let’s Clean Up the Ghetto – YouTube

Deel dit artikel

 • Elizia’s (boeken)keuze: ‘De reünie’ van Simone van der Vlugt. 

  Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb.

  Lees meer
 • Column Mariette: ‘Zijn we geland?’

  Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woonde tot voor kort met haar man in Voorthuizen en verhuisde naar Zeewolde. Waarom koos ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in?

  Lees meer
 • ‘Sparkling Christmas’ met Angels Rule in De Verbeelding

  Blikopzeewolde.nl- Op zaterdagavond 10 december wordt paviljoen De Verbeelding gehuld in kerstsfeer met de groep Angels Rule. Met hun concert ‘Sparkling Christmas’ trakteren ze het publiek op hun allermooiste songs: van

  Lees meer