De man met de rubberen smaak (2): Old shep

zondag 26 juni 2022 08:03

www.blikopzeewolde.nl- De man met de rubberen smaak is uitgenodigd om een muziekrubriek te verzorgen: een verhaaltje en een youtube-link. De muziekkeuze is steeds verassend anders. De man is enthousiast dat hij binnenkort naar de film ‘Elvis’ mag. Een film met één van zijn favoriete acteurs Tom Hanks in de rol van de van oorsprong Nederlandse manager ‘Çolonel Parker’ en naar verluid een fijne Elvis van Austin Butler.

Om in de stemming te komen hier het nummer ‘Old Shep’. De ‘ballad’ gaat over een hond die naar een plaats gaat waar ‘good doggies go’ als ze het leven genoeg vinden. (hij was verkleed als cowboy- de wedstrijd werd gehouden als onderdeel van een koeienshow- en moest op een stoel staan om bij de microfoon te kunnen). Het is blijkbaar een favoriet nummer van Elvis. Hij zong het als 10-jarige op een zangwedstrijd in zijn geboorteplaats Tupelo in 1945, zijn eerste openbare optreden.

Hij won er in een vijfde prijs mee. Was de jonge Elvis nog niet goed bij stem, lette de jury niet goed op of was het niet de gewoonten dat kinderen mochten winnen? Jaren later zong hij het nummer nog eens op zijn middelbare school in Memphis (1953) en nam het uiteindelijk op in 1956. Elvis zingt prachtig ingetogen en begeleidt (voorzover ik weet, om gedoe met fans te voorkomen) zichzelf op de piano.

Old Shep ging niet over zijn hond, ‘the King’ heeft nog nooit een eigen nummer geschreven. Het is een lied van  Red Foley en Arthur Willis (uit 1935) en werd een ‘standard’ in het country genre. Veel artiesten namen het nummer op, waaronder Hank Snow, Hank Williams, Johnny Cash, Pat Boone en de Everly Brothers. Het fantastische achtergrondkoor is  volgens mij The Jordanaires.

Elvis Presley – Old Shep [1956] – YouTube

Red Foley – Old Shep – YouTube

 

Deel dit artikel

 •  Gerda de Groot-Doorn exposeert in de Raadzaal 

  Blikopzeewolde.nl- Vanaf vandaag, donderdag 1 december, exposeert Zeewoldenaar Gerda de Groot-Doorn voor zes weken haar schilderijen in de Raadzaal van het gemeentehuis in Zeewolde. Schilderen is voor Gerda vooral ontspanning. Gerda woont

  Lees meer
 • Fotorubriek: contrast in thema (klassiek-modern)  

  Blikopzeewolde.nl- Eén van de ‘High Five’ criteria van de perfecte foto is ‘contrast’. Dat kan in kleur, helderheid, maar ook in onderwerp zijn. Een contrast in thema kan zijn jong-oud,

  Lees meer
 • Elizia’s (boeken)keuze: ‘De reünie’ van Simone van der Vlugt. 

  Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb.

  Lees meer