Deuren winkels dicht om energie te besparen

woensdag 23 november 2022 11:46

Blikopzeewolde.nl- De Natuur- en Milieufederatie Flevoland (de organisatie achter het Energieloket) hoopt dat alle winkeliers in de provincie het voorbeeld van Zeewolde volgen.De winkeliers in Winkelhaven Zeewolde geven het goede voorbeeld. Met een bordje ‘open’ laat de winkelier zien dat deze open is, maar wel vanwege de hoge energierekening de winkeldeur dicht houdt. Winkels kunnen door hun deuren dicht te houden gemiddeld 30,3 kWh per m2 besparen per jaar. Voor een winkel van 200m2 komt dit neer op een besparingspotentieel van 6.069 kWh op jaarbasis. In Wageningen begon men er vijf jaar geleden al mee. Uit onderzoek is gebleken dat het gesloten houden van deuren niet leidt tot een afname van het winkelbezoek, al is het wel raadzaam duidelijk te communiceren dát je open bent als winkel. Winkels kunnen door hun deuren dicht te houden gemiddeld 30,3 kWh per m2 besparen per jaar. Voor een winkel van 200m2 komt dit neer op een besparingspotentieel van 6.069 kWh op jaarbasis.

De Natuur- en Milieufederatie Flevoland rekende uit dat als alle winkels in heel Flevoland, met een totaal aan oppervlak van 818.200 m2, de winkeldeuren dicht houden dit een n besparing op van 25 miljoen kWh en 13 miljoen CO2.

Winkeldeuren staan doorsnee vrijwel altijd open, zelfs wanneer de verwarming of airco aan staan. De opgewekte warmte ontsnapt dan vaak weer direct via de deur naar buiten. Dit is zonde en kost bovendien veel energie.  

 

Deel dit artikel

 • Wethouder Erik van de Beld: ‘In een dorpshuis komt alles samen’

  Blikopzeewolde.nl- Deze ‘longread’ van Blikopzeewolde.nl omvat 1168 woorden. Het gesprek met wethouder Erik van de Beld gaat over zijn droom voor een ‘breed’ dorpshuis, ‘dat maakt de samenleving sterker’. Het gaat

  Lees meer
 • Uitleg plan ‘Waterpark Zeewolde’ in bibliotheek (op 10 december)

  Blikopzeewolde.nl- Zeewoldenaar Gerard Boers legt zijn plan 'Waterpark Zeewolde' uit op 10 december (10.30-11.30 uur) in de bibliotheek. Bij goed weer wordt daar een veldtrip aan gekoppeld. In een bepaald gebied

  Lees meer
 • Vrouw rijdt dronken tegen een bloembak

  Blikopzeewolde.nl- Politiechef Miklos Coumou gaf vanochtend een overzicht van de gebeurtenissen (10-24 november) waar zijn mensen bij betrokken waren. * Op 11 november een winkeldiefstal in de middag aan de Weergang (Ravelijn).

  Lees meer