Eerste kabelgoten voor elektrische auto’s

maandag 4 juli 2022 15:46

 www.blikopzeewolde.nl- De gemeente Zeewolde wil geen janboel van oplaadkabels over de stoepen, het is ontsierend en bovenal niet veilig. Toch was er een oplossing nodig voor mensen die geen laadpaal op eigen terrein kunnen plaatsen. Dus heeft de gemeente een oplossing bedacht: de kabelgoot. De eerste zijn inmiddels aangelegd. De eerste kabelgoot werd geplaatst bij Peter Tielen. Hij maakte de overstap naar een duurzame elektrische auto en wilde de auto opladen met stroom opgewekt vanuit zijn eigen zonnepanelen.

Via familieleden wist Tielen dat er een kabelgoot van steen op de markt is. Deze oplossing bracht hij onder de aandacht bij de gemeente. Sinds een paar maanden is het voor inwoners mogelijk om een kabelgoot aan te vragen.

Wanneer komt u in aanmerking?
Wilt u meedoen aan deze proef? Hieronder staan de voorwaarden.

De dichtstbijzijnde openbare laadpaal is verder dan 100 meter of de bewoner is slecht ter been (en in het bezit van een (algemene) gehandicaptenparkeerkaart).

 • De parkeerplaats tegenover de voordeur van de bewoner grenst aan de stoep (niet aan een gras- of groenstrook, weg of fietspad).
 • Het oplaadpunt staat op het eigen terrein van de bewoner.
 • De parkeerplaats blijft door iedereen te gebruiken. Na gebruik ruimt de bewoner de kabel op. De parkeerplaats is dan weer toegankelijk voor iedereen.
 • De naaste buren gaan akkoord met het leggen van de kabelgoottegels.
 • Bewoners die op eigen terrein (bijvoorbeeld een oprit) kunnen opladen, komen niet in aanmerking.
 • De gemeente betaalt de helft van de kosten van de proef. Voorbeeld: een kabelgoottegel is 30 cm lang. De stoep is 1,50 meter breed. Er zijn dan 5 tegels nodig. De totale kosten zijn €350. De gemeente en u betalen ieder de helft. U betaalt € 175 voor het leggen van een kabelgoot.
  In totaal is er een bedrag van 10.000 euro voor deze proef beschikbaar. Dit zijn ongeveer 60 aanvragen, afhankelijk van het aantal aangevraagde tegels. Zodra het bedrag op is, wordt het aanvraagformulier gesloten.
 • De gemeente plaatst de tegels en blijft eigenaar.

Meer informatie of aanvragen?
Naast een laadpaal op eigen terrein en een kabelgoot via de stoep is het mogelijk om een laadpaal in de openbare ruimte aan te vragen. Meer informatie of aanvragen? Ga naar www.zeewolde.nl/oplaadpalen.

 

Deel dit artikel

 • 32e editie ‘Zeewolde bij de Pinken’ zaterdag 3 september

  Blikopzeewolde.nl- Eén van de leukste dagen in Zeewolde en zeker de meest bijzondere nadert: 'Zeewolde bij de Pinken': zaterdag 3 september. Een echte 'ouderwetse' koeienshow, waar maak je dat nog

  Lees meer
 • Mariette heeft een oogje op Zeewolde

  Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woont met haar man in Voorthuizen en maakt zich op om te verhuizen naar Zeewolde. waarom kiest ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling

  Lees meer
 • Gondelvaart met 4.500 scouts langs centrum Zeewolde

  Blikopzeewolde.nl- Van 8 tot 17 augustus wordt op Scoutinglandgoed Zeewolde Nawaka 2022 georganiseerd. Bij dit nationaal waterkamp komen circa 4.500 waterscouts in de leeftijd van 7-18 jaar in actie. Een spectaculair

  Lees meer