Eikenprocessierups: meer dan alleen overlast

dinsdag 16 januari 2024 16:52

Blikopzeewolde.nl- Hij is bijna elk jaar wel in het nieuws en zal bij veel mensen vooral bekend zijn om de overlast die hij kan veroorzaken: de eikenprocessierups. Maar er is veel meer te vertellen over deze rups en de nachtvlinder waar hij uiteindelijk in veranderd. Wist je bijvoorbeeld dat de nachtvlinder zijn schubben inzet om niet ‘gezien’ te worden door vleermuizen? Op woensdag 31 januari houdt Petra Borsch van Landschapsbeheer Flevoland een lezing waarin ze meer vertelt over de levenscylcus van de rups, welke natuurlijke vijanden ingezet kunnen worden tegen overlast en hoe inwoners van Flevoland daarbij kunnen helpen.

De lezing is interessant voor iedereen die net even iets meer wil weten over de eikenprocessierups. “Ik vertel in mijn lezing over de levenscyclus van de rups tot de vlinder, veel mensen kennen toch vooral de overlast die hij veroorzaakt. Wat mensen vaak verbaast is dat het een echte Nederlandse soort is, hij hoort hier ook thuis,” legt Petra uit.
Het is dan ook niet de bedoeling dat de rups helemaal verdwijnt, maar hij moet ook niet voor overlast zorgen. Daarvoor zet Landschapsbeheer Flevoland een natuurlijke vijand in die de overlast kan verminderen. “Denk bijvoorbeeld aan de koolmees of winterkoning, die voeren de eikenprocessierups graag aan hun jongen. In de lezing vertel ik meer over de verschillende soorten nestkasten die de vogels graag gebruiken en waar je ze het beste op kan hangen.”

De lezing is gratis en wordt online gegeven op woensdag 31 januari om 19:30. Aanmelden voor de lezing kan via de website van Landschapsbeheer. Je krijgt dan twee dagen van tevoren een link toegestuurd waar je de lezing kan volgen.

Deel dit artikel

  • Basisz blij verrast met cheque van de Rabobank

    Blikopzeewolde.nl- Corine Kroon en Martine Kruider van Stichting De Basisz werden blij verrast met een cheque van de Rabobank. Ter gelegenheid van 125 jaar Rabobank mochten duurzame initiatieven een aanvraag

  • Marktbezoekster wint (miniatuur) electrische auto  

    Blikopzeewolde.nl- Wethouder Helmut Hermans heeft de winnaar getrokken van de marktactie. Mevrouw van der Well kwam als gelukkige uit de bus en heeft daarmee een (miniatuur) electrische auto gewonnen.  

  • Doorzetter vangt 140 euro voor vuurwerkafval

    Blikopzeewolde.nl- 1006 zakken vuurwerkafval, dat was het resultaat van de jaarlijkse inzamelactie van de gemeente. Veel kinderen hadden hun best gedaan om vuurwerkafval op te ruimen en op 2