Elisia’s (boeken)keuze: ‘Heb jij haar gezien?’ van Sophie Hannah

woensdag 27 juli 2022 09:00

Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb. De recensies gaan niet per se over de laatst uitgekomen boeken. Cara Burrows verlaat uitgeblust haar man en kinderen, en vlucht naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet. Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web.

Dit is mijn eerste kennismaking met Sophie Hannah. Ik had hiervoor nog niet van haar gehoord, dus ik begon met lezen zonder echte verwachtingen. Na de eerste paar hoofdstukken wilde ik het boek eigenlijk wegleggen, maar na zo’n 80 bladzijdes begon het toch erg spannend te worden. Vanaf dat punt wilde ik het boek zo snel mogelijk uitlezen om te weten hoe het zat.
In het begin wilde ik het boek dus eigenlijk liever wegleggen. Dit had twee oorzaken. Ten eerste wordt er in het begin veel geschreven over het wellnessresort waarin Cara verblijft. Ik heb niks met dit soort plekken en vond het dan ook totaal oninteressant. Daarbij voegt veel van deze informatie maar weinig toe aan de rest van het verhaal.
Ten tweede had ik weinig met hoofdpersoon Cara Burrows. Ze is heel passief en komt maar weinig voor zichzelf op. Helemaal in de eerste passages komt ze vooral over als een klagende moeder die zonder iets te zeggen haar man en kinderen verlaat. Later ontwikkelt Cara zich tot een leuker personage die meer haar mening te kennen geeft. Ze komt meer voor zichzelf op, geeft aan waar ze behoefte aan heeft, zonder een heel ander persoon te worden. Het is een fijne ontwikkeling die het verhaal ten goede komt, ondanks dat het er wel wat dik bovenop ligt.

Ik heb het boek uiteindelijk niet weggelegd. Dit komt doordat het boek na die eerste paar hoofdstukken ineens een stuk spannender wordt. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling die Cara doormaakt, maar ook met andere ontwikkelingen in het verhaal. Nu pas komt het mysterie van Melody Chapa goed naar voren. Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met (verzonnen) artikelen over de (vermeende) moord op Melody, getuigenverklaringen en beschrijvingen van tv-shows over de moord. Ook gebeurd er nu veel meer tegelijkertijd. De politie komt in beeld, de man van Cara verschijnt en door een inkijkje in de personages lijken ze allemaal iets met Melody te maken te hebben. Waarom handelen de personages op deze manier? Wie is te vertrouwen? Wat is de waarheid achter de verdwijning van Melody? Uiteindelijk dus toch nog genoeg spanning!
Het verhaal heeft een gesloten eind. Toch heeft Hannah ervoor gezorgd dat je nog met enige (positieve) vertwijfeling achter blijft. Weten we nu echt alles, of blijft er toch nog veel verborgen? Mooi gedaan.

Uiteindelijk dus overwegend positief. Ondanks het trage en ietwat saaie begin, is er toch nog een spannende thriller neergezet. Ik geef het drie sterren.

Informatie auteur
Sophie Hannah is geboren in 1971. Zij begon haar schrijverscarrière met het schrijven van kinderboeken. Verder heeft ze poëziebundels uitgegeven, schrijft ze thrillers en heeft ze boeken geschreven over Hercule Poirot, een detective geschapen door Agatha Christie. Hannah is getrouwd en heeft twee kinderen.

ISBN: 9789044358827

www.meningvaneenboekenwurm.nl

Deel dit artikel

 • Elizia’s (boeken)keuze: ‘De reünie’ van Simone van der Vlugt. 

  Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb.

  Lees meer
 • Column Mariette: ‘Zijn we geland?’

  Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woonde tot voor kort met haar man in Voorthuizen en verhuisde naar Zeewolde. Waarom koos ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling hier in?

  Lees meer
 • ‘Sparkling Christmas’ met Angels Rule in De Verbeelding

  Blikopzeewolde.nl- Op zaterdagavond 10 december wordt paviljoen De Verbeelding gehuld in kerstsfeer met de groep Angels Rule. Met hun concert ‘Sparkling Christmas’ trakteren ze het publiek op hun allermooiste songs: van

  Lees meer