Elisia’s boekenkeuze: ‘Schaduwzuster’ van Simone van der Vlugt

donderdag 26 januari 2023 10:42

Blikopzeewolde.nl– Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij Houtendiershop in Harderwijk. Recensies gaan normaliter over de laatste releases. Elisia pakt het anders aan. Dit keer Schaduwzuster van Simone van der Vlugt

De literaire thriller Schaduwzuster van Simone van der Vlugt gaat over Marjolein, een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ze haalt veel voldoening uit het goede contact dat ze met haar leerlingen heeft, maar op een dag wordt ze tijdens de les bedreigd door een van hen. Ze komt tussen twee vuren te staan: enerzijds wordt er een beroep gedaan op haar loyaliteit ten opzichte van de school; anderzijds is er de angst voor de bedreigingen die niet ophouden.

Na het lezen van De reünie werd ik nieuwsgierig naar meer. Daarom ook deze thriller van Van der Vlugt opgepakt. En ook deze keer kan ik het boek zeer aanraden!
Schaduwzuster begint heel anders dan de reünie. Waar De reünie een wat traag begin heeft, werd ik bij Schaduwzuster meteen gegrepen. Het begint meteen met de bedreiging en vanaf dat punt blijft de spanning het hele verhaal doorwerken.
Het verhaal heeft twee verhaallijnen. Het begint vanuit Marjolein, en wordt daarna afgewisseld door haar tweelingzus Marlieke. Dit is erg leuk gedaan. De twee zussen hebben een heel ander karakter. Ze houden van elkaar, maar ik merk dat ze soms maar weinig van elkaar begrijpen. Ze hebben een hele andere kijk op de wereld, wat een leuke afwisseling in perspectief geeft. Marjolein is assertief, zelfverzekerd, down-to-earth en praat veel, maar ze handelt ook vaak impulsief. Ze kleed zich als een echte vrouw, wat een grappige tegenstelling lijkt met haar assertieve karakter. Marlieke is juist wat onzekerder, houdt zich meer op de achtergrond en doet alles doordacht. Daarbij heeft zij een wat spirituele achtergrond en interesse. Zij kleed zich tegenovergesteld aan Marjolein. Zij doet dit vooral zodat ze zichzelf kan onderscheiden van Marjolein. Doordat zij tweeling zijn is het soms lastig om een eigen identiteit te hebben naar de buitenwereld. Daarom doet Marlieke alles anders dan Marjolein. Deze thema’s van tweeling en identiteitsvorming spelen op de voorgrond, naast vriendschap, emancipatie, loyaliteit en bedreiging.
Zoals ik al schreef is het een enorm spannend boek. De delen van Marlieke en Marjolein spelen zich allebei in een net andere tijdsperiode af. Het verhaal is met name spannend door het wantrouwen dat je als lezer tegenover bijna alle personages voelt groeien. Door het verschil in tijd kijk je steeds met een andere blik naar de gebeurtenissen en personages. Wie heeft meer te maken met de gebeurtenissen en wie is te vertrouwen? Hoeveel gevaar loopt Marlieke? Verder gebeurt er enorm veel waardoor het nooit saai of langdradig wordt.
Door Marliekes spiritualiteit was ik even bang voor een spiritueel plot, maar dit was gelukkig niet het geval. Het einde was erg goed en onverwacht.

Conclusie; enorm tevreden en een echte aanrader. Ik geef het 4,5 sterren.

Informatie auteur:
Simone van der Vlugt is een Nederlandse schrijver en is vooral bekend door haar historische romans en thrillers. Zij studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding. Ze is geboren in Hoorn, op 15 december 1966. Vanaf haar dertiende stuurde ze al manuscripten naar een uitgever.
Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

ISBN: 9789041409676

https://meningvaneenboekenwurm.jouwweb.nl/

Deel dit artikel

  • 40 jaar Zeewolde: muzikale- en culturele vaartocht; doe ook mee!

    Op zaterdag 14 september staat een evenement gepland voor de viering van 40 jaar Zeewolde in en rondom de vaarroute de Blauwe Diamant. Mensen met een bootje kunnen op

  • Boeken: Elisia over ‘De nachtegaal’ van Kristin Hannah

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator

  • Expositie in gemeentehuis door tienerleerlingen Atelier Trecolori

    Blikopzeewolde.nl-  In het gemeentehuis van Zeewolde hangt een expositie van werken van leerlingen van atelier Trecolori. De expositie kunt u van half januari t/m eind februari 2024 in de