Elisias keuze: ‘De laatste concubine’ van Lesley Downer

vrijdag 7 april 2023 14:35

Blikopzeewolde.nl– Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij Houtendiershop in Harderwijk. Recensies gaan normaliter over de laatste releases. Elisia pakt het anders aan. Dit keer De laatste concubine van Lesley Downer.

Op weg naar haar huwelijk met de jonge shogun van Japan komt prinses Kazu met haar gevolg door het boerendorpje waar het elfjarige meisje Sachi woont. Ze besluit het delicate meisje als haar bediende mee te nemen naar het vrouwenpaleis. Zo zal Kazu een vertrouweling hebben aan het hof, waar roddel en achterklap aan de orde van de dag zijn. Maar belangrijker nog: Kazu zal, in de loop van de tijd, Sachi aan haar echtgenoot kunnen aanbieden als concubine. Zo waarborgt de prinses haar macht over haar echtgenoot en kan zij, als ze daar behoefte aan heeft, vermijden zelf het bed met hem te delen.

Toen ik de achterflap las dacht ik een boek in handen te hebben over het leven aan het Japanse hof. Het deed me een beetje denken aan De zussen van Versailles maar dan gesitueerd in Japan in plaats van Engeland. Omdat ik nieuwsgierig was naar het leven in Japan in de negentiende eeuw nam ik dit boek mee. Al snel bleek het verhaal echter een andere wending te nemen. Daardoor overtrof dit boek mijn verwachtingen.

Het boek begint met een kort stukje over Sachi in haar dorp, gevolgd door een stuk over Sachi en het leven aan het hof. Al snel komen echter hele andere ontwikkelingen aan bod. Halverwege de negentiende eeuw was er veel tumult in Japan. Er kwam een strijd tussen aanhangers van de Shogun en aanhangers van de jonge, makkelijk beïnvloedbare keizer. De aanhangers van de keizer, in dit boek de zuiderlingen genoemd, werden in hun strijd gesteund door de Engelsen. Dit had grote gevolgen voor de manier van oorlogvoering. Sachi wordt meegesleurd in deze strijd. Ineens komt het leven aan het hof ten einde en komt Sachi terecht in een strijd waarin haar eigen leven op het spel staat. Haar ideeën worden aan het wankelen gebracht, ze wordt verliefd op iemand met wie ze onmogelijk een toekomst kan hebben en mensen uit haar verleden duiken op. Sachi weet niet meer wat haar thuis is: het paleis, het dorp of geen van beide? Dit boek is daarmee een verhaal over identiteit, angst, twijfel, onzekerheid en een nieuw tijdperk. Want Japan staat op het punt te veranderen.

Het verhaal rondom Sachi is fictief, maar het is gesitueerd in historisch juiste ontwikkelingen. De personages aan het hof, zoals prinses Kazu, hebben echt bestaan en het veranderende Japan berust op een historische waarheid. Dat maakt dat dit verhaal leuk is om te lezen en een inkijkje geeft in het Japan van zoveel jaar geleden. Lesley Downer heeft een interessante geschiedenis op deze manier voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.
De personages, zowel de fictieve als degenen die echt bestaan hebben, komen goed uit de verf. Ze worden levendig beschreven en de lezer krijgt een inkijkje in hun manier van leven. Downer heeft het verhaal nog meer diepgang gegeven door de introductie van de Engelse Edward. Via hem komt het contrast tussen Engeland (het Westen) en Japan naar voren. Ook de houding van de Japanners ten opzichte van de vreemdelingen en hun cultuur wordt duidelijk.

Ik ben dus enorm tevreden over dit interessante boek. Ik geef het 4,5 sterren.

Informatie auteur:
Downer is auteur, journalist en historicus. Verder geeft ze ook lezingen en presenteerde ze televisieprogramma’s voor BBC en Channel 4. Vijftien jaar heeft ze in Japan gewoond en ze spreekt de taal vloeiend. Vanwege haar grote fascinatie met Japan en de Japanse cultuur heeft ze veel over het land geschreven, zowel fictie als non-fictie. Samen met haar man Arthur l. Miller woont ze in Londen.

ISBN: 9789022590522

https://meningvaneenboekenwurm.jouwweb.nl/.

Deel dit artikel

  • Creakids in koffiehuis de Oude Bieb

    Blikopzeewolde.nl- Krijg je ook energie van in verbinding komen met andere ouders van jonge kinderen? En vindt jouw kind het leuk om te zingen en te dansen? Zet dinsdag

  • Boeken: Elisia kiest Pachinko van Min Jin Lee

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij

  •  Land Art Weekend met kunst, verhalen, muziek, VR, workshops, yogalessen en meer.

    Blikopzeewolde.nl-  Je zou Flevoland een 'openluchtmuseum' kunnen noemen voor land art (landschapskunst). Rij of fiets tijdens het Land Art Weekend op 3 en 4 juni 2023 door de polder en ontdek deze