Elisia’s keuze: Het gefluister van de bladeren

donderdag 8 september 2022 11:10

Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb. Elisia recenseert al eerder verschenen boeken. Dit keer: ‘Het gefluister van de bladeren’ van Sarah McCoy. Hallie Erminie, die eind negentiende eeuw opgroeit in een plantersfamilie in Kentucky, is een wilskrachtige jonge vrouw die één grote passie heeft in haar leven: schrijven.

Ze is vastbesloten een groot schrijfster te worden en laat zich niet tegenhouden door de conventies van haar tijd, die bepalen dat een vrouw hoort te trouwen en kinderen te krijgen. Met het manuscript van haar debuutroman in haar koffer reist ze af naar New York om een uitgever te zoeken. Daar leert ze de journalist Post Wheeler kennen, een overtuigd vrijgezel. Vrij van amoureuze verwachtingen ontwikkelt zich tussen hen een bijzondere vriendschap, gebaseerd op wederzijds respect.

Zo begint een spel van aantrekken en afstoten dat tien jaar zal duren en hen naar Europa, alle uithoeken van Amerika en zelfs Japan zal brengen. Steeds weer merken ze dat de aantrekkingskracht tussen hen groeit, maar het lot lijkt hen telkens uit elkaar te drijven. Durven ze elkaar uiteindelijk de liefde te verklaren?

Dit is mijn eerste ervaring met McCoy. Haar andere boeken spraken mij altijd minder aan, maar na het lezen van deze achterflap werd ik toch wel erg enthousiast. Ik ben namelijk dol op historische romans over onconventionele personen. En ik ben niet teleurgesteld. Een heerlijke roman om buiten in het zonnetje te lezen.
Wat ik niet wist toen ik begon met lezen, maar wat mijn waardering voor dit boek verder heeft laten groeien, is dat het gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Hallie Erminie en Post Wheeler hebben echt geleefd. Ik kwam hier pas achter bij het dankwoord, maar ik was hier blij door verrast.

McCoy heeft leuke en interessante personen gekozen om over te schrijven. Hallie Erminie is anders dan andere vrouwen uit die tijd. Ze heeft andere eisen en wensen in het leven, ze heeft een sterk karakter en komt voor zichzelf op. Toch blijft ze verrassen. Wheeler is een beetje een vreemde vogel. Ook zijn leven is anders dan die van de meeste mannen. Hij heeft geen behoefte aan een vrouw en blijft spanning en verandering opzoeken. Zowel Hallie als Post zijn trotse mensen en miscommunicatie tussen die twee is eerder regel dan uitzondering. Lezen over hun liefde en  passie voor elkaar, maar tegelijkertijd de onzekerheid en de kwetsbaarheid die zij ervaren is heerlijk.
McCoy heeft ervoor gekozen om zowel Hallie als Post aan het woord te laten, waardoor er twee verhaallijnen ontstaan die elkaar hier en daar overlappen. Dit zorgt voor goed inzicht in beide personages. Jammer is wel dat het allebei in het ik-perspectief is geschreven, waardoor ik bij elke wisseling even moest schakelen.
Verder wordt het verhaal versterkt door hier en daar de filosofische gedachtes over God, het Lot en de voorzienigheid. Hallie en Post denken hier anders over wat tot interessante gesprekken en gedachtes leidt.

In het verhaal waren echter ook wat (kleine) negatieve kanten. Zo spreekt Hallie, ook wanneer ze al volwassen is, over haar moeder als ‘mammy’. Dit komt erg kinderachtig over en was tijdens het lezen een beetje irritant.
Verder is het hier en daar wat voorspelbaar. Dit was vooral een gedachte tijdens het lezen, en nu ik weet dat het boek geschreven is naar aanleiding van echte personen en gebeurtenissen is dit misschien wat minder relevant commentaar. Toch is het wel iets waar ik mij af en toe tijdens het lezen wat aan stoorde. Maar er gebeurt veel in het verhaal, dus blijft het leuk om te lezen.

Over het algemeen, op wat kleine dingen na, erg positief over dit romantische, waargebeurde verhaal. Ik geef het vier sterren.

Informatie auteur:
McCoy is geboren in 1980 in de Verenigde Staten. Haar vader was in dienst van het leger, waardoor McCoy veel heeft moeten reizen. Haar vader was gestationeerd in Duitsland, en hier heeft McCoy ook haar jeugd doorgebracht. Toen ze dertien was, keerde ze terug naar de Verenigde Staten. Ze studeerde aan Virginia Tech en Old Dominion. Inmiddels is ze getrouwd met Brian Waterman en heeft ze meerdere romans op haar naam staan.

ISBN: 9789022582756

 

Deel dit artikel

  • Aftellen naar Zeewolde Winterworld is begonnen

    Blikopzeewolde.nl- Nog maar twee weken te gaan tot de opening van Zeewolde Winterworld! De ijsbaan is vanaf 19 december dagelijks geopend en kan je kaartjes kopen voor blokken van 10:00 tot

  • De Polderwijk heeft een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP)

    Blikopzeewolde.nl- Vandaag, maandag 4 december, is de Jongeren Ontmoetingsplek geplaatst aan de Kwartiermakerslaan (in de Polderwijk). In de oorspronkelijke planning zou dit eerder dit jaar gebeuren, maar door leveringsproblemen is

  • Kerstsfeer op het Raadhuisplein

    Blikopzeewolde.nl- Woensdagmiddag arriveert de grote kerstboom, die op het Raadhuisplein komt te staan. De grote kerstboom is aan Zeewolde aangeboden door Staatsbosbeheer. Donderdag wordt de boom voorzien van lampjes en op vrijdagmiddag