Engelenzender toegevoegd aan landschapskunst Flevoland

maandag 4 juli 2022 13:58

blikopzeewolde.nl- De provincie Flevoland heeft het (bestaande) geluidskunstwerk Engelen/Angels van Moniek Toebosch (1948-2012) uit 1994 aangekocht en opgenomen in de collectie landschapskunst Flevoland. Engelen/Angels is een duidelijk landschapskunstwerk omdat de ervaring van het weidse landschap op de Houtribdijk, waarvoor het speciaal gemaakt is, centraal staat.

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen.  Toebosch wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij ze de auto ’transformeerde’ tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 kilometer lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied tussen het Markermeer en het IJsselmeer, vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelen-gezang.

De FM- frequentie heeft plaatsgemaakt voor een speciale app.

Engelen/Angels is het eerste geluidskunstwerk in de collectie, het laat zien dat landschapskunst ook op andere manier monumentaal en ‘immersief’ kan zijn. Immersieve kunst is kunst waar de bezoeker zich in kan ‘onderdompelen’

nu via een speciale app. Het kunstwerk werd voor een periode van 3 jaar beheerd door Rijkswaterstaat. Om het kunstwerk voor de toekomst te behouden en optimaal te ontsluiten voor publiek is het door de provincie aangekocht van de erven.

De app Engelen/Angels is te vinden in de Apple Store en Google Play Store. Net als bij de oorspronkelijke FM-frequentie zingen de engelen van de app alléén in de onmiddellijke nabijheid van de Houtribdijk. In verband met de verkeersveiligheid komen er geen borden langs de weg (N307). Wel staat er vanaf vandaag een informatiebord op Trintelhaven halverwege de dijk. Hier kunnen bezoekers veilig de Engelenzender downloaden en beluisteren. Bijvoorbeeld in de auto als eigentijdse kapel, óf staand op de dam van Trintelhaven met uitzicht op het IJsselmeer.

Deel dit artikel

 •  Gerda de Groot-Doorn exposeert in de Raadzaal 

  Blikopzeewolde.nl- Vanaf vandaag, donderdag 1 december, exposeert Zeewoldenaar Gerda de Groot-Doorn voor zes weken haar schilderijen in de Raadzaal van het gemeentehuis in Zeewolde. Schilderen is voor Gerda vooral ontspanning. Gerda woont

  Lees meer
 • Fotorubriek: contrast in thema (klassiek-modern)  

  Blikopzeewolde.nl- Eén van de ‘High Five’ criteria van de perfecte foto is ‘contrast’. Dat kan in kleur, helderheid, maar ook in onderwerp zijn. Een contrast in thema kan zijn jong-oud,

  Lees meer
 • Elizia’s (boeken)keuze: ‘De reünie’ van Simone van der Vlugt. 

  Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert culturele wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt in de Oude Bieb.

  Lees meer