Erfsingels belangrijk voor mens en natuur

maandag 26 juni 2023 11:32

Blikopzeewolde.nl-  Bij de aanleg van de polder zijn er rondom ieder erf robuuste groenstroken aangelegd in de vorm van erfsingels. Landschapsbeheer Flevoland zet zich al jaren in voor de aanleg en herstel van deze erfsingels. Ook dit jaar komen medewerkers langs bij boeren voor een gratis advies op maat. Advies over het inrichten, onderhouden en beheren van de erfsingels zodat deze optimaal ingericht zijn en blijven voor mens en natuur. Naast dit gratis advies is er ook een budget van maximaal 500 euro beschikbaar om plantgoed aan te schaffen.  Dit wordt via Landschapsbeheer besteld en in het najaar geleverd. ”Het gaat hierbij om inheems en autochtoon plantmateriaal,” vult Jaco Houweling van Landschapsbeheer aan. “Dat zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen en het hier in Flevoland goed doen. Het aanplanten moeten de mensen zelf doen, maar ook daarvoor kunnen we verwijzen naar de juiste mensen, als daar vraag naar is.”

Ook als er al goede beplanting van de erfsingels aanwezig is kan een afspraak  met Landschapsbeheer gemaakt worden. “Het advies dat we opstellen gaat verder dan nieuwe beplanting,” benadrukt Jaco, “we geven ook advies over het onderhouden en beheren van bestaande erfsingels. Erfsingels werken als zogenaamde ‘stepping stones’ voor kleine dieren tussen de verschillende bos- en natuurgebieden van Flevoland, dat is één van de redenen dat we ons al jaren inzetten voor goede erfsingels. Met een goed ingerichte en onderhouden erfsingel draag je bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid van je omgeving.”

Het project ‘Boerenerven in het groen’ loopt nog het gehele jaar. U kunt zich aanmelden voor een advies op maat bij Jaco Houweling, door te mailen naar houweling@landschapsbeheer.net of te bellen naar Landschapsbeheer: 0320 – 29 49 39. Dit project is mede mogelijk dankzij het Dinamo Fonds en de Provincie Flevoland.

Deel dit artikel

  • Ploggen met Leefbaar Zeewolde voor een dorp zonder zwerfafval

    Blikopzeewolde.nl- Op zaterdag 7 oktober organiseert Leefbaar Zeewolde voor de vijfde maal het jaarlijkse Plogging Evenement. De lokale partij zal daarvoor afvalzakken uitreiken en ploggers voorzien van een hesje en handschoenen.

  • Wijkchallenge: delen is duurzamer dan bezitten

    Blikopzeewolde.nl- In een circulaire wijk zorgen we ervoor dat grondstoffen en materialen in de buurt worden hergebruikt. Samen kun je ongelooflijk veel grondstoffen besparen in de wijk.  Doe je

  • Ideetje voor 40 jaar Zeewolde? Geef het jubeljaar vorm!

    Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente een avond over de viering van 40 jaar Zeewolde. Voor deze avond zijn de inwoners uitgenodigd die een idee/activiteit hebben aangedragen