Erfsingels belangrijk voor mens en natuur

maandag 26 juni 2023 11:32

Blikopzeewolde.nl-  Bij de aanleg van de polder zijn er rondom ieder erf robuuste groenstroken aangelegd in de vorm van erfsingels. Landschapsbeheer Flevoland zet zich al jaren in voor de aanleg en herstel van deze erfsingels. Ook dit jaar komen medewerkers langs bij boeren voor een gratis advies op maat. Advies over het inrichten, onderhouden en beheren van de erfsingels zodat deze optimaal ingericht zijn en blijven voor mens en natuur. Naast dit gratis advies is er ook een budget van maximaal 500 euro beschikbaar om plantgoed aan te schaffen.  Dit wordt via Landschapsbeheer besteld en in het najaar geleverd. ”Het gaat hierbij om inheems en autochtoon plantmateriaal,” vult Jaco Houweling van Landschapsbeheer aan. “Dat zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen en het hier in Flevoland goed doen. Het aanplanten moeten de mensen zelf doen, maar ook daarvoor kunnen we verwijzen naar de juiste mensen, als daar vraag naar is.”

Ook als er al goede beplanting van de erfsingels aanwezig is kan een afspraak  met Landschapsbeheer gemaakt worden. “Het advies dat we opstellen gaat verder dan nieuwe beplanting,” benadrukt Jaco, “we geven ook advies over het onderhouden en beheren van bestaande erfsingels. Erfsingels werken als zogenaamde ‘stepping stones’ voor kleine dieren tussen de verschillende bos- en natuurgebieden van Flevoland, dat is één van de redenen dat we ons al jaren inzetten voor goede erfsingels. Met een goed ingerichte en onderhouden erfsingel draag je bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid van je omgeving.”

Het project ‘Boerenerven in het groen’ loopt nog het gehele jaar. U kunt zich aanmelden voor een advies op maat bij Jaco Houweling, door te mailen naar houweling@landschapsbeheer.net of te bellen naar Landschapsbeheer: 0320 – 29 49 39. Dit project is mede mogelijk dankzij het Dinamo Fonds en de Provincie Flevoland.

Deel dit artikel

  • Rust en ruimte aan het water te koop in Zeewolde: Maalgang 12 (Onder bod)

    Te koop: Rust en ruimte in Zeewolde: Maalgang 12. Via Flevopand Makelaars: 439.500 euro. Kijk voor alle informatie op www.flevopand.nl info@flevopand.nl Rust en ruimte aan het water. 'Dit is

  • Basisz blij verrast met cheque van de Rabobank

    Blikopzeewolde.nl- Corine Kroon en Martine Kruider van Stichting De Basisz werden blij verrast met een cheque van de Rabobank. Ter gelegenheid van 125 jaar Rabobank mochten duurzame initiatieven een aanvraag

  • Marktbezoekster wint (miniatuur) electrische auto  

    Blikopzeewolde.nl- Wethouder Helmut Hermans heeft de winnaar getrokken van de marktactie. Mevrouw van der Well kwam als gelukkige uit de bus en heeft daarmee een (miniatuur) electrische auto gewonnen.