Fabiënne ter Horst uit Zeewolde op WK Dobbervissen

donderdag 18 augustus 2022 12:47

Blikopzeewolde.nl- Komend weekend neemt Team Holland deel aan het WK Dobbervissen voor dames. In het Franse Gravelines doet onder meer Fabiënne ter Horst uit Zeewolde een gooi naar de titel. De 28e editie van het WK Dobbervissen voor dames vindt op 20 en 21 augustus plaats in het noordwesten van Frankrijk. Ingeklemd tussen Duinkerken en Calais ligt Gravelines, waar de Aa vanaf de Opaalkust het achterland van de Franse Westhoek in ‘slingert’,  voor zover dit van toepassing is op een gekanaliseerde rivier.

Het wedstrijdwater is zo’n twintig meter breed, vier tot vijf meter diep en stroomt haast niet of juist keihard (afhankelijk van het getij en de regenval). Dit vraagt om dobbers van 0,5 tot soms wel 20 gram. De meest talrijk aanwezige vissoorten zijn voorn, brasem en karper, maar er worden tijdens de trainingen ook platvissen gevangen; de Noordzee bevindt zich immers slechts vijf kilometer stroomafwaarts.

Van de twintig deelnemende ploegen is Team Holland een van de kanshebbers op eremetaal. Na vorig jaar in eigen land op het WK net buiten het podium te zijn gevallen, wordt er alles aan gedaan om dit keer wel op het ereschavot te eindigen. Bovendien herbergt de equipe van bondscoach Stefan Verhoeven met Floor Verhoeven de regerend individueel wereldkampioen. De titel die zij vorig jaar aan de Lage Vaart nabij Lelystad veroverde zal ze bij Grevelingen (de Nederlandse naam van Gravelines) met verve proberen te verdedigen. Daar is kans op aangezien de omstandigheden en visserij in Noordwest-Frankrijk – op het getijdenaspect na – in essentie niet veel verschillen van die in Nederland.

De Nederlandse damesploeg heeft nog meer troeven die op het WK kunnen worden uitgespeeld. Zo is ook drievoudig individueel wereldkampioen Anja Groot van de partij. Na eerder dit jaar op het EK Dobbervissen in Portugal met de ploeg in de middenmoot en individueel als 21e te zijn geëindigd, is zij erop gebrand om op het WK een mooie prestatie neer te zetten. Ook Mandy Swart is een dame om in de gaten te houden. Dit jeugdige talent nam onlangs deel aan het WK voor Junioren onder 20 jaar in Slovenië en eindigde daar in een door mannen gedomineerd deelnemersveld op een zeer verdienstelijke 9e plek in het individueel klassement.

Fabiënne werd vorig jaar in eigen dorp door de stichting Sportgala gekozen tot sportvrouw van het jaar. Zij maakte haar debuut in het WK damesteam zoetwatervissen. Ook won zij het Open Nationaal Kampioen Zoet voor Dames. Ze heeft op persoonlijk vlak een zware periode achter de rug en kijkt hierdoor extra uit naar het WK. Het vissen is een echte uitlaatklep voor haar.

De verrichtingen van de Nederlandse dames op het WK Dobbervissen in Noordwest-Frankrijk zijn komend weekend te volgen via de speciale Facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland.

Middels aandacht voor damesvissen – zowel bij wedstrijden als recreatief – wil Sportvisserij Nederland het vissen door vrouwen stimuleren, zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet. Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn. Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit de cijfers: in 2020 was het aantal vissende vrouwen (430.000) ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000). In Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen zelfs nog veel hoger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

  • Mini Marathon terug van weggeweest en extra leuk

    Blikopzeewolde.nl- De Mini Marathon (de 12e editie) van zaterdag 27 mei aanstaande is niet minder dan een leuk  loopfeestje. Niet minder, maar wel meer! Door de combinatie met 'Beleef Puur

  • Op de fiets naar de sportclub voor gratis warming up!

    Blikopzeewolde.nl- Hoe vaak pak jij de fiets naar de sportclub of het sportveld? Kies voor duurzaam en laat de auto staan. Door vaker de fiets te pakken, stoot je minder

  • Inschrijven voor Avondvierdaagse nog tot 28 mei

    Blikopzeewolde.nl- De Avondvierdaagse gaat over 3 weken van start. Het wandelevenement is van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni. Inschrijven kan tot en met zondag 28 mei, hierna is inschrijven