Geveltuintje moet ‘groen doen’ stimuleren

vrijdag 10 juni 2022 11:44

www. blikopzeewolde.nl Het geveltuintje dat de gemeente en woningcorporatie Woonpalet weggaven, is een mooi voorbeeld van hoe door gezamenlijk kleine stappen te zetten, gewerkt kan worden aan grotere klimaatdoelen. Donderdag werd het geveltuintje aan Flevoweg 26, bij Verloskundigenpraktijk Zeewolde, geopend. Dit werd symbolisch gedaan door wethouder Ewout Suithoff (duurzaamheid).

In december 2021 tekenden Huurdersbelangen Zeewolde, Gemeente Zeewolde en Woonpalet de prestatieafspraken. In dat document liggen de afspraken vast waarvoor de partijen zich gezamenlijk inspannen. Eén van die afspraken is dat de gemeente en Woonpalet een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien met betrekking tot klimaat, zoals hittestress tegengaan en hevige regenval. I

In dat kader besloten de partijen een geveltuintje te vergeven aan één van de huurders van Woonpalet. Want tegels vervangen door planten vergroent een buurt. Het maakt deze beter bestand tegen hoosbuien, draagt bij aan het verminderen van hittestress en maakt een buurt aantrekkelijker voor vogels, vlinders en andere insecten.

De keuze viel op de Verloskundigenpraktijk. Deze ligt in het centrum van Zeewolde en van alle wijken is het centrum het meest versteend. De verloskundigen kregen het geveltuintje aangeboden, indien zij het onderhoud voor hun rekening wilden nemen. ‘Jazeker’ was hun antwoord.

Hoveniersbedrijf GildenGroen deed een mooi voorstel voor de beplanting. Hoog en laag, bladhoudend en bladverliezend, van de Toscaanse Jasmijn tot alliumbollen en de  Clematis Montana Rubens. En dat alles in de toepasselijke, vrolijke kleurstelling roze, wit en blauw.

Deel dit artikel

 • Waterscouts overstromen dorp (en bedanken Zeewolde met een gondelvaart)

  Blikopzeewolde.nl- Waterscouts, tegen de 4500, uit het ganse land, overspoelden vanmiddag het Raadhuisplein. Hun kamp, NaWaKa (nationaal watersportkamp) opende. De haven lag vol met vletjes, de scouts kleurden het plein.

  Lees meer
 • 32e editie ‘Zeewolde bij de Pinken’ zaterdag 3 september

  Blikopzeewolde.nl- Eén van de leukste dagen in Zeewolde en zeker de meest bijzondere nadert: 'Zeewolde bij de Pinken': zaterdag 3 september. Een echte 'ouderwetse' koeienshow, waar maak je dat nog

  Lees meer
 • Mariette heeft een oogje op Zeewolde

  Blikopzeewolde.nl- Mariette Oosterhoff woont met haar man in Voorthuizen en maakt zich op om te verhuizen naar Zeewolde. waarom kiest ze voor ons mooie dorp? En hoe burgert een nieuweling

  Lees meer