Geveltuintje moet ‘groen doen’ stimuleren

vrijdag 10 juni 2022 11:44

www. blikopzeewolde.nl Het geveltuintje dat de gemeente en woningcorporatie Woonpalet weggaven, is een mooi voorbeeld van hoe door gezamenlijk kleine stappen te zetten, gewerkt kan worden aan grotere klimaatdoelen. Donderdag werd het geveltuintje aan Flevoweg 26, bij Verloskundigenpraktijk Zeewolde, geopend. Dit werd symbolisch gedaan door wethouder Ewout Suithoff (duurzaamheid).

In december 2021 tekenden Huurdersbelangen Zeewolde, Gemeente Zeewolde en Woonpalet de prestatieafspraken. In dat document liggen de afspraken vast waarvoor de partijen zich gezamenlijk inspannen. Eén van die afspraken is dat de gemeente en Woonpalet een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien met betrekking tot klimaat, zoals hittestress tegengaan en hevige regenval. I

In dat kader besloten de partijen een geveltuintje te vergeven aan één van de huurders van Woonpalet. Want tegels vervangen door planten vergroent een buurt. Het maakt deze beter bestand tegen hoosbuien, draagt bij aan het verminderen van hittestress en maakt een buurt aantrekkelijker voor vogels, vlinders en andere insecten.

De keuze viel op de Verloskundigenpraktijk. Deze ligt in het centrum van Zeewolde en van alle wijken is het centrum het meest versteend. De verloskundigen kregen het geveltuintje aangeboden, indien zij het onderhoud voor hun rekening wilden nemen. ‘Jazeker’ was hun antwoord.

Hoveniersbedrijf GildenGroen deed een mooi voorstel voor de beplanting. Hoog en laag, bladhoudend en bladverliezend, van de Toscaanse Jasmijn tot alliumbollen en de  Clematis Montana Rubens. En dat alles in de toepasselijke, vrolijke kleurstelling roze, wit en blauw.

Deel dit artikel

  • Ploggen met Leefbaar Zeewolde voor een dorp zonder zwerfafval

    Blikopzeewolde.nl- Op zaterdag 7 oktober organiseert Leefbaar Zeewolde voor de vijfde maal het jaarlijkse Plogging Evenement. De lokale partij zal daarvoor afvalzakken uitreiken en ploggers voorzien van een hesje en handschoenen.

  • Wijkchallenge: delen is duurzamer dan bezitten

    Blikopzeewolde.nl- In een circulaire wijk zorgen we ervoor dat grondstoffen en materialen in de buurt worden hergebruikt. Samen kun je ongelooflijk veel grondstoffen besparen in de wijk.  Doe je

  • Ideetje voor 40 jaar Zeewolde? Geef het jubeljaar vorm!

    Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente een avond over de viering van 40 jaar Zeewolde. Voor deze avond zijn de inwoners uitgenodigd die een idee/activiteit hebben aangedragen