Gratis ondersteuning (nieuwe) zorgmedewerkers door loopbaancoaches

vrijdag 22 september 2023 12:07

Blikopzeewolde.nl- De zorgsector staat voor uitdagingen. Onderzoek van Flever (https://flever.nl/wp-content/uploads/2021/10/CMO_Zowelwerk_Arbeidsmarktpublicatie.pdf) voorspelt een dreigend tekort van 1500 zorgmedewerkers tot 4700 zorgmedewerkers tegen 2030. Om dit aan te pakken, is het behoud van huidige zorgmedewerkers van essentieel belang, evenals het aantrekken van nieuwe zorgmedewerkers. Loopbaancoaches maken hierin het verschil door (nieuwe) zorgmedewerkers te ondersteunen. Simone van der Werf is een van de vier Sterk in je Werk loopbaancoaches en biedt kosteloze loopbaancoaching aan voor iedereen die momenteel in de zorg werkt of interesse heeft om in de zorg te gaan werken. Sinds 2016 is ze werkzaam als loopbaancoach. In haar coachingstrajecten onderzoekt ze samen met de medewerker de kern van de vraag en werkt ze van daaruit naar concrete oplossingen toe. “Wat coaches over mij zeggen is dat ik intuïtief, praktisch, doelgericht en concreet werk.” 

Uit het onderzoek (https://flever.nl/wp-content/uploads/2022/11/12122022deelpublicatie_behoud_definitief.pdf) blijkt dat er ruimte is voor verbetering op het gebied van behoud van zorgpersoneel. Een beter behoud van het personeel leidt niet alleen tot een verhoogde zorgcapaciteit, maar heeft ook positieve gevolgen op de aantrekking van nieuw personeel. Zorgmedewerkers die zich op hun plek voelen, stralen dit ook uit naar hun omgeving. Positieve medewerkers zijn dan ook ambassadeurs voor de zorg. 

De uitdaging voor het zorgpersoneel wordt vergroot door de voelbare druk op de werkvloer. Dit komt mede omdat er van een groot aantal medewerkers wordt verwacht dat ze 24/7 beschikbaar zijn. Te grote verwachtingen leiden tot oververmoeidheid, een afname van werkplezier en uiteindelijk de wens om te stoppen met het werk. Loopbaancoaches zijn dan van onschatbare waarde. Ze dragen bij aan het vinden van oplossingen en verbeteren van de (werk)situatie. Het knelpunt ligt namelijk niet altijd bij de baan of functie zelf. Een loopbaancoach ondersteunt in het onderzoeken wat er aan de hand is. Ze kijken mee naar wensen en ambities, maar ook naar uitdagingen. 

Simone hecht veel waarde aan werkplezier en staat klaar om mensen te ondersteunen in hun zoektocht. Haar ervaring heeft haar laten zien dat verlies van werkplezier door verschillende redenen kan ontstaan. Dit kan variëren van de behoefte tot doorgroeimogelijkheden tot het worstelen met werkprivébalans vanwege werkdruk, rouw, conflict of verandering. Samen kijkt Simone naar de werksituatie en ondersteunt medewerkers tot ze weer plezier vinden in hun werk.  

Het programma Sterk in je Werk stimuleert zorg- en welzijnsmedewerkers, evenals mensen met ambities om in de zorg te werken, om goed voor zichzelf te zorgen. Bovendien draagt het programma bij aan het behoud van waardevol personeel. Deskundige en onafhankelijke loopbaancoaches van Flever onderzoeken samen de medewerkers hoe ze (weer) gelukkig kunnen zijn in hun werk. Sterk in je Werk heeft al bijna 50.000 aanmeldingen ontvangen voor dit kortdurende, vrijwillige en kosteloze traject. Medewerkers kunnen zich inschrijven via de website van Sterk in je Werk (https://www.sterkinjewerk.nl/), waar werkgevers ook meer informatie kunnen vinden over het programma en de andere coaches. 

Deel dit artikel

  • Avond van de Ondernemer: Topondernemers presenteren zich

    Blikopzeewolde.nl- Elk jaar midden november komen ondernemers en genomineerden voor de Topondernemers bijeen in grandcafe/theater The Lux. Deze editie niet meer de Ondernemer- en Centrumondernemer van het jaar, maar de

  • Boeren en tuinders maken werk van paddenstoelen

    Blikopzeewolde.nl- In Nederland worden door bijna 100 bedrijven jaarlijks honderden miljoenen kilogram paddenstoelen gekweekt. Toch bestaat er al een aantal jaren geen opleiding meer gespecialiseerd in het kweken van paddenstoelen. Dit

  • Avond van de Ondernemer: ‘Niets is wat het lijkt’

    Blikopzeewolde.nl- 'Niets is wat het lijkt' is het thema van de 'Avond van de Ondernemer'. Deze wordt donderdag 16 november gehouden in The Lux en is exclusief voor ondernemers uit