Grondige renovatie kunstwerk: ‘Sea Level’ wordt vanaf de bodem heropgebouwd
Blikopzeewolde.nl- Het kunstwerk ‘Sea Level’, beter bekend als de muur van Serra, wordt grondig gerestaureerd. Uit navraag blijkt dat grondig ook echt tot op de bodem betekent. De twee muren van elke 200 meter lengte, worden tot op het fundament afgebroken en weer heropgebouwd met de beste kwaliteit beton en kan dan zo lang mogelijk behouden worden, zonder dat de beoogde uitstraling van het kunstwerk wordt veranderd. Het plan gaat alleen door als de provincie een subsidie van 175.000 doneert (en dat gaat met aan alle zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel gebeuren).
Voor andere vormen van restauratie geeft kunstenaar Richard Serra geen toestemming, liet hij weten via twee advocatenkantoren. De provincie heeft aangegeven, dat een optie waarbij de kunstenaar niet instemt, in principe niet wordt gesubsidieerd. Goedkeuring van de kunstenaar weegt zwaar in de wereld van de hedendaagse kunst, vooral als het een belangrijke kunstenaar is. Richard Serra is zeer beroemd, zijn werk is vertegenwoordigd in de meest gerenommeerde museumcollecties over de hele wereld.
De nu gekozen grondige restauratie is een optie die niet in beeld was en de kunstenaar zelf voorstelde. Het werk is eigendom van de gemeente Zeewolde, maar de provincie is om een subsidie van 175.000 euro gevraagd (een subsidie waartoe Provinciale Staten al eerder besloot), de kunstenaar draagt bij.
In 2011 is het werk ook gerestaureerd door onder meer de kale betonmuren te verven. Eind 2021 is er bij wijze van proef een klein deel van het werk ontdaan van de omliggende verflaag. Hierdoor werd het beton weer zichtbaar en werd duidelijk dat de oorspronkelijke betonhuid grotendeels ernstig is aangetast.
De ‘sloop’ en heropbouw kost wel wat, een kostenberekening gaat uit van in totaal een miljoen euro. De kunstenaar heeft via zijn advocaat aangegeven de vervangingskosten inclusief de verwijderingskosten, minus het bedrag van de provincie te willen betalen en ook de onderhoudskosten voor 20 jaar (mits de provincie de € 175.000,- bijdraagt aan de vervanging). De gemeente hoeft alleen maar te zorgen voor het kosteloos leveren van alle noodzakelijk vergunningen.
Zoals meer kunstwerken in Zeewolde heeft ook Serra zich laten inspireren door het drooggelegde land, de polder. Het idee is dat als je langs de muren loopt, je op NAP start en langzaam onder water loopt, of er uitkomt. Serra maakte mooi gebruik van het landschapspark dat ontworpen werd door kunstenaar Bas Maters.
Serra (een belangrijk werk van hem staat in museum Voorlinden in Wassenaar) werkt vooral met cortenstaal (het materiaal waar de Obelisk op de rotonde Horsterweg/Sportlaan/Dasselaarweg van gemaakt is). Dat dit werk van beton gemaakt is, komt omdat een fundering maken voor het staal teveel in de papieren ging lopen.
Op de foto (archieffoto 1996) de kunstenaar bij de opening van zijn werk.
Bij de opening in 1996 werden de muren eenmalig verlicht. De aanwezigen werden daarna in Arcade (nu The Lux) onthaald. Voor de gelegenheid had toenmalig burgemeester Geke Faber Jules Deelder zaliger uitgenodigd. De gasten hadden meer interesse in elkaar dan in de artiest, die gewend was aan een aandachtig luisterend publiek. Na korte tijd dit aangezien te hebben besloot de Rotterdamse nachtburgemeester schuine bakken te gaan vertellen, dat werd alsmaar grover. De gasten hadden dat dan weer wel in de gaten en vertrokken een voor een maar wel vrij snel.Faber vertelde daags daarop dat ze Deelders gage (deels) ging proberen terug te krijgen. Of ze dat dat daadwerkelijk gedaan heeft is de redactie van blikopzeewolde.nl niet bekend. Als het al gebeurt is, dan niet met het gewenste gevolg, want er is nooit meer over gesproken in het openbaar.