Grote zorgen om steekpartijen

donderdag 17 februari 2022 11:48

www.blikopzeewolde.nl-  In anderhalve maand al twee steekpartijen tussen minderjarigen in Zeewolde.  Vorig jaar was er één steekpartij en het jaar daarvoor ook één. Alle slachtoffers en daders waren geen onbekenden van de politie. Het baart burgemeester Gerrit Jan Gorter grote zorgen. ‘In Zeewolde zijn verschillende groepen ‘hangjongeren’  van kwajongens tot jeugd die tegen de criminaliteit aanhangt, zegt hij. ‘Leden’ van de laatste groep en hun ouders hebben van hem een brief gehad.

Ouders werden daarin gewaarschuwd dat hun kind kan afglijden naar criminaliteit en dat ze de situatie in de gaten moeten houden. Hoe de gemeente aan de adresgegevens komt is niet zo moeilijk: de betreffende jongeren zijn meerdere malen met de politie in aanraking geweest, hun gegevens staan geregistreerd.

Als jongeren te ver afglijden ligt uithuisplaatsing of de jeugdgevangenis op de loer. Ouders drie vragen hebben kunnen terecht bij de zorginstellingen die spreekuur houden in het Vraaghuis, ze kunnen ook terecht bij de jeugdagente of bij het straathoekwerk (in The Basement)

De burgemeester is in overleg met zijn collega’s van Harderwijk en Ermelo, plaatsen waar veel Zeewoldese jeugd naar school gaat. Door corona is er wel contact, maar nog geen overleg geweest met de directeuren van de scholen (‘dat moet je niet doen via een zoom- gesprek’). Een ‘lever je mes in’ actie vorig jaar van de politie was niet voor niets, er zijn steekwapens ingeleverd.

Om iemand speciaal in te huren om een project ‘steekincidenten’ te leiden, heeft volgens Gorter geen zin. Het is duur, zegt hij en ‘onze mensen hebben alle kennis’

Steekpartijen onder jeugd zijn overigens niet typisch Zeewolde, het is een landelijk beeld

Deel dit artikel

  • Gemeente verlengd overeenkomst met Zeewoldes uitzendbureau Flevo Direct

    Blikopzeewolde.nl- De gemeente Zeewolde heeft een raamovereenkomst voor uitzendkrachten met uitzendbureau Flevo Direct in Zeewolde. De overeenkomst met een looptijd van 2 jaar eindigde per 1 maart en wordt nu met

  • Vacature: VBZ, Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde zoekt een voorzitter

    Blikopzeewolde.nl-  De stichting VBZ, Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde, is sinds 2013 de koepelorganisatie van het georganiseerde bedrijfsleven in Zeewolde. De zelfstandige verenigingen Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) en de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ)

  • BIZ Trekkersveld: ‘Samenwerken is belangrijker dan ooit’

    Blikopzeewolde.nl- In juni kunnen ondernemers op het Trekkersveld stemmen over de BIZ. De Bedrijfskring, die het project trekt, zoekt ambassadeurs. Voorzitter Luuk Salomons: 'Als ambassadeur ben je hèt klankbord voor het