Kistenbewaring belangrijk voor toekomst biologische boer

woensdag 27 juli 2022 10:27

Blikopzeewolde.nl- Nét voordat de oogst gaat beginnen, is de kistenbewaring van Maatschap Veenink  klaar. De toekomstbestendige schuur kan er mede voor kan zorgen dat de  biologische producten op een goede manier met eerlijke prijzen kunnen afgezet kunnen worden. De familie Veenink is vanaf 2018 biologisch gaan telen. Een proces van omschakelen, inmiddels zijn alle percelen biologisch. De omschakeling duurt per perceel twee jaar, waarin wel biologisch geteeld werd (geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest) maar de afzet van de producten is in die periode nog gangbaar.

Een lastige periode omdat er op deze manier lagere inkomsten zijn terwijl de teeltkosten hetzelfde blijven of hoger zijn. Omdat de bestaande bewaarschuren niet meer geschikt waren voor de opslag van biologische producten is besloten om een nieuwe schuur te bouwen. Hierbij was de verkregen POP-3 subsidie een welkome aanvulling.

Om in de toekomst biologische producten tegen een eerlijke prijs weg te kunnen zetten is er meer nodig. ‘Hiervoor zijn wij natuurlijk ook afhankelijk van de plannen van de overheid en zijn blij dat de gemeente Zeewolde zich gaat inzetten voor het produceren van producten die regionaal verbouwd worden en ervoor wil zorgen dat er een korte voedselketen is. Samen kunnen we tot een toekomstbestendige sector komen. Niet in de laatste plaats is het belangrijk dat de consument onze biologische producten koopt die in de winkel aangeboden worden’, zegt Anrie van den Brink.

De  kistenbewaring is voor de opslag van bijna 2200 kisten en zal producten als aardappelen en uien gaan opslaan. Ook is het mogelijk om andere producten op deze wijze op te slaan in de toekomst. Totaal kan er 2.000.000 kilo product in de schuur opgeslagen worden. De familie Veenink is ontzettend blij met het resultaat van de bouw. Niet alleen staat er een prachtige nieuwe schuur met luifel, gebouwd door HediBouw, maar er is tevens een bewaartechniek gebruikt door Tolsma Grisnich die innovatief is:  condensdroging. Het product kan met deze techniek heel snel teruggekoeld en gedroogd worden en uitstekend voor een langere periode bewaard worden bij één graad C.

De energie die hiervoor gebruikt wordt, wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak (954 stuks) en door de eigen windmolen. Er wordt gebruikt gemaakt van  ‘cable pooling’. Doordat de windmolen op een 20kv net is aangesloten, kunnen we op deze manier slimme dingen doen met elektriciteit. Als er te weinig zon is, gebruiken we windstroom en is er te weinig wind, maar wel zon, dan gebruiken we zonne-energie. Super geregeld dus!

Bij de openingsceremonie, afgelopen vrijdag,  waren drie generaties Veenink betrokken. Jur en Jan Veenink vormen samen de Maatschap. Ondersteunende diensten zijn er van de rest van het gezin: Anrie van den Brink, Meriël Beukers en Pien Veenink.

Biologisch Akkerbouwbedrijf Veenink teelt in 2022: Aardappelen, Doperwtjes, Gras/Klaver, Wortelen, Pastinaak, Gerst, Tarwe, Veldbonen, Stamslabonen, Spinazie, Uien, Suikermais, Pompoenen en Bloemkool op ca. 120 ha. aan de Dodaarsweg in Zeewolde.

 

 

Deel dit artikel

  • Gemeente verlengd overeenkomst met Zeewoldes uitzendbureau Flevo Direct

    Blikopzeewolde.nl- De gemeente Zeewolde heeft een raamovereenkomst voor uitzendkrachten met uitzendbureau Flevo Direct in Zeewolde. De overeenkomst met een looptijd van 2 jaar eindigde per 1 maart en wordt nu met

  • Vacature: VBZ, Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde zoekt een voorzitter

    Blikopzeewolde.nl-  De stichting VBZ, Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde, is sinds 2013 de koepelorganisatie van het georganiseerde bedrijfsleven in Zeewolde. De zelfstandige verenigingen Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) en de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ)

  • BIZ Trekkersveld: ‘Samenwerken is belangrijker dan ooit’

    Blikopzeewolde.nl- In juni kunnen ondernemers op het Trekkersveld stemmen over de BIZ. De Bedrijfskring, die het project trekt, zoekt ambassadeurs. Voorzitter Luuk Salomons: 'Als ambassadeur ben je hèt klankbord voor het