Kistenbewaring belangrijk voor toekomst biologische boer

woensdag 27 juli 2022 10:27

Blikopzeewolde.nl- Nét voordat de oogst gaat beginnen, is de kistenbewaring van Maatschap Veenink  klaar. De toekomstbestendige schuur kan er mede voor kan zorgen dat de  biologische producten op een goede manier met eerlijke prijzen kunnen afgezet kunnen worden. De familie Veenink is vanaf 2018 biologisch gaan telen. Een proces van omschakelen, inmiddels zijn alle percelen biologisch. De omschakeling duurt per perceel twee jaar, waarin wel biologisch geteeld werd (geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest) maar de afzet van de producten is in die periode nog gangbaar.

Een lastige periode omdat er op deze manier lagere inkomsten zijn terwijl de teeltkosten hetzelfde blijven of hoger zijn. Omdat de bestaande bewaarschuren niet meer geschikt waren voor de opslag van biologische producten is besloten om een nieuwe schuur te bouwen. Hierbij was de verkregen POP-3 subsidie een welkome aanvulling.

Om in de toekomst biologische producten tegen een eerlijke prijs weg te kunnen zetten is er meer nodig. ‘Hiervoor zijn wij natuurlijk ook afhankelijk van de plannen van de overheid en zijn blij dat de gemeente Zeewolde zich gaat inzetten voor het produceren van producten die regionaal verbouwd worden en ervoor wil zorgen dat er een korte voedselketen is. Samen kunnen we tot een toekomstbestendige sector komen. Niet in de laatste plaats is het belangrijk dat de consument onze biologische producten koopt die in de winkel aangeboden worden’, zegt Anrie van den Brink.

De  kistenbewaring is voor de opslag van bijna 2200 kisten en zal producten als aardappelen en uien gaan opslaan. Ook is het mogelijk om andere producten op deze wijze op te slaan in de toekomst. Totaal kan er 2.000.000 kilo product in de schuur opgeslagen worden. De familie Veenink is ontzettend blij met het resultaat van de bouw. Niet alleen staat er een prachtige nieuwe schuur met luifel, gebouwd door HediBouw, maar er is tevens een bewaartechniek gebruikt door Tolsma Grisnich die innovatief is:  condensdroging. Het product kan met deze techniek heel snel teruggekoeld en gedroogd worden en uitstekend voor een langere periode bewaard worden bij één graad C.

De energie die hiervoor gebruikt wordt, wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak (954 stuks) en door de eigen windmolen. Er wordt gebruikt gemaakt van  ‘cable pooling’. Doordat de windmolen op een 20kv net is aangesloten, kunnen we op deze manier slimme dingen doen met elektriciteit. Als er te weinig zon is, gebruiken we windstroom en is er te weinig wind, maar wel zon, dan gebruiken we zonne-energie. Super geregeld dus!

Bij de openingsceremonie, afgelopen vrijdag,  waren drie generaties Veenink betrokken. Jur en Jan Veenink vormen samen de Maatschap. Ondersteunende diensten zijn er van de rest van het gezin: Anrie van den Brink, Meriël Beukers en Pien Veenink.

Biologisch Akkerbouwbedrijf Veenink teelt in 2022: Aardappelen, Doperwtjes, Gras/Klaver, Wortelen, Pastinaak, Gerst, Tarwe, Veldbonen, Stamslabonen, Spinazie, Uien, Suikermais, Pompoenen en Bloemkool op ca. 120 ha. aan de Dodaarsweg in Zeewolde.

 

 

Deel dit artikel

  • Natuurvergunning Schiphol klap in het gezicht LTO Noord

    Blikopzeewolde.nl- Schiphol heeft een natuurvergunning gekregen meldt minister Van der Wal. Dit terwijl duizenden pas-melders nog niet zijn gelegaliseerd. LTO (Land- en tuinbouworganisatie) Noord vindt dit een klap in het gezicht

  • Doel Zeenergie: de helft van Zonnewoud in handen Zeewoldenaren

    Blikopzeewolde.nl- Het zonnepark Zonnewoud wordt gebouwd op grondgebied van Zeewolde. Op 25 augustus maakte de Lokale Omroep Zeewolde opnamen tijdens de bouw. Kijk hier mee. De burger-coöperatie Zeenergie wil

  • De IB-ondernemer is dit jaar de sjaak

    Blikopzeewolde.nl- Conclusie Miljoenontbijt: de IB-ondernemer is dit jaar het meest de klos. De dag na Prinsjesdag komen de Bedrijvenkring Harderwijk, Ermelo en Bedrijfskring Zeewolde volgens traditie samen om zich te laten