Lekker snoeien, zagen of takkenrillen maken (of kleine beestjessafari) op natuurwerkdag Zeewolde

woensdag 1 november 2023 13:57

Blikopzeewolde.nl-  Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november worden door het hele land natuurklussen georganiseerd. Ook in Zeewolde, in het gronddepot aan de Gelderseweg, zijn verschillende plekken waar mensen de handen uit de mouwen kunnen steken. Snoeien, zagen, takkenrillen maken, of een beestjessafari, er is voor iedereen iets te doen.

Het Gronddepot is al jaren een bijzondere plek in Zeewolde. De natuur heeft hier volop ruimte om zich te ontwikkelen. Op zaterdagochtend 4 november gaan we de randen van de open plekken snoeien zodat de plekken open en gevarieerd blijven. Hierdoor ontstaan windluwe plekken, waar vlinders in de zomer graag rondfladderen. Speciaal voor ouders met kinderen organiseren we hier op zaterdagochtend een mini-beestjessafari. Op je knieën om te ontdekken wat er rondscharrelt tussen de bladeren en in takkenhopen. Dit sluit mooi aan bij de Bioblitz die we dit hele jaar houden in het Gronddepot. Een jaar lang houden we alle soorten bij die de mensen tegenkomen in het gebied.

In het Hulkesteinse bos kun je aan aantal stuifketels vinden. Dit zijn een soort ondiepe poelen die ’s winters vol water staan en ’s zomers droog vallen. In de loop der jaren zijn deze dichtgegroeid met struiken en bomen. Om de stuifketels weer zichtbaar te maken en meer ruimte te geven aan amfibieën, zoals kikkers, gaan we de struiken en bomen verwijderen met de zaag en maken we in de omgeving mooie takkenrillen. Hier kunnen allerlei vogels en kleine zoogdieren een schuilplaats vinden. Deze locatie is heel geschikt voor groepen, Laat dit wel even weten aan de locatieleider.

“De Natuurwerkdag is een mooie manier om een keer te helpen en te kijken of vrijwilligerswerk ook iets voor jou is. Je ontmoet andere mensen en kan samen iets doen voor de natuur bij jou in de buurt. Je doet het op zo’n dag ook echt samen,” benadrukt Arda van der Lee, medewerker van Landschapsbeheer en coördinator van de natuurwerkdag in Flevoland. “Vorig jaar zijn in Flevoland meer dan 500 mensen enthousiast aan het werk geweest.”

Wil je ook iets doen voor de natuur? Samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag gaan voor jouw groene omgeving? Zoek dan snel op www.natuurwerkdag.nl een natuurklus bij jou in de buurt en meld je aan. Veel locaties zijn leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop snoeien, zagen en takken sjouwen. En ook even lekker spelen of klimmen tussen de takken.

Deel dit artikel

  • Windpark levert bijdrage aan 21 mooie dorpsinitiatieven

    Blikopzeewolde.nl-  Het Windpark Zeewolde levert inkomen op voor de deelnemende boeren, levert een bijdrage aan de energietransitie maar levert ook financiën op voor het dorp. Dat heet de gebiedsgebonden

  • Onderhoud oude gronddepot: groene leerlingen Toermalijn druk in de weer

    Blikopzeewolde.nl-  De Toermalijn uit Zeewolde doet mee met ‘Je school kan de boom in’ van Landschapsbeheer. Dat was vorige week goed te merken, in het Gronddepot kon u kinderen van

  • Eerste jongerenlintje is voor McKayla Resosemito

    Blikopzeewolde.nl- Gisteren, op de Internationale Dag van de rechten van het Kind, kreeg McKayla Resosemito (15 jaar) het allereerste jongerenlintje van de gemeente Zeewolde. Burgemeester Gerrit Jan Gorter prees haar