Nationale week zonder vlees (en zuivel)
www.blikopzeewolde.nl – De Nationale Week Zonder Vlees is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten.
De initiatiefnemers vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Daarom wordt de 2022 editie de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Hiermee dagen we deelnemers uit om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. Zo willen zijn een meer plantaardig eetpatroon promoten, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven.
Proberen en proeven is geloven, want plantaardig eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Dus doe mee en laat dit jaar niet alleen het vlees staan, maar probeer ook eens zuivel te vervangen! Door niet meer elke dag vlees en zuivel te eten, maak je al een enorm verschil voor de toekomst van de planeet. Een dagje zonder vlees en zuivel wordt de nieuwe standaard.
Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees-/zuivelvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager. In het rapport van Blonk Consultants is te zien wat de verschillen in besparing zijn tussen de vlees- en deels zuivel vervangende producten.
Meer informatie en inschrijven: www.weekzondervlees.nl