Nijlpaarden, bosolifanten en Neanderthalers in Flevolands bodem

maandag 19 juni 2023 09:08

Blikopzeewolde.nl- Nijlpaarden, bosolifanten, neanderthalerwerktuigen en echte parels. In het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere zijn tot en met 29 oktober spectaculaire vondsten uit de ondergrond van de Oostvaarderplassen te zien. Ruim 100.000 jaar geleden heerste in Flevoland een subtropisch klimaat. Nijlpaarden zwommen in waterrijke gebieden. Ook de bosolifant, een kolos van meer dan vier meter hoog, liep hier rond tussen leeuwen en hyena’s. Botten van deze exotische dieren zijn gevonden in het zand dat uit de diepe ondergrond van de Oostvaardersplassen opgebaggerd is. In het IJsselmeer zijn bij baggerwerkzaamheden voor de aanleg van de Marker Wadden en IJburg bij Amsterdam skeletresten van onder andere mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten naar boven gekomen. Dit waren dieren die zich aangepast hadden aan de koude omstandigheden van de laatste ijstijd.

Naast botten zijn er bij diepteboringen veel zeeschelpen uit de vroegere Eemzee aangetroffen én ook echte parels. Deze unieke vondsten zijn te bewonderen in deze tentoonstelling.

Behalve resten van dieren zijn er ook veel werktuigen van Neanderthalers gevonden. Zij wisten zich staande te houden tussen de bosolifanten en nijlpaarden én zich aan te passen aan het klimaat. Enkele zeldzame topstukken zijn te bewonderen, zoals vuursteen werktuigen, bewerkte geweistukken en bot.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Stad & Natuur, Staatsbosbeheer, AWN Flevoland en Erfgoedhuis Almere. Tijdens de opening op 18 juni, wanneer ook de Nationale Archeologiedagen zijn, is er een speciaal programma met lezingen van Frans Roescher (AWN Flevoland), Jeroen Schokker (TNO), Frank Wesselingh (Naturalis) en Dick Mol (Natuurhistorisch museum Rotterdam). Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen.

Kijk voor het hele programma op archeologiedagen.nl. Meer informatie over deze tentoonstelling is te vinden op www.ovpalmere.nl.

 

Deel dit artikel

  • Sjors van der Panne zingt zijn chansons bij ZeewildeLive

    Blikopzeewolde.nl- In 2014 haalde hij de finale van The Voice of Holland met zijn vertolking van het lied “Zeg me dat het niet zo is”. Sjors van der Panne treedt zaterdag

  • VoorleesExpress zoekt enthousiaste vrijwilligers

    Blikopzeewolde.nl- Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen

  • Elisia’s boekenkeuze: ‘De school voor perfecte bruiden’ van Aimie K. Runyan

    Blikopzeewolde.nl- Elisia van Loevezijn is gek op boeken en schrijft al enkele jaren voor zichzelf recensies. Ze studeert cultuur wetenschappen aan de Open Universiteit en werkt als content creator bij