NMFF: Wat biedt een hybride warmtepomp

dinsdag 31 mei 2022 13:36

www.blikopzeewolde.nl  Het Kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 (hybride) waterpompen de standaard moeten worden om woningen te verwarmen. In Zeewolde geldt dat niet voor woningen die op een warmtenet zijn aangesloten, zoals de Polderwijk

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie geeft daarbij aan dat warmtepompen goed zijn voor de energierekening en het klimaat. Wel geeft minister van BZK Hugo de Jonge in een kamerbrief aan dat er een uitzondering wordt gemaakt voor woningen die niet geschikt zijn. Wat dit precies inhoudt is nog niet bekend.

Een belangrijke vraag is natuurlijk voor welke woningen zo’n hybride warmtepomp geschikt is. Vanuit het perspectief van bewoners spelen vooral vier overwegingen:

 • Wat levert het financieel op?
 • Hoeveel ruimte kost het in huis?
 • Is de buitenunit goed in te passen, zowel qua ruimte als geluid?
 • Hoe weet ik of er warmtenet in mijn wijk komt?

Hoe snel de investering in een hybride warmtepomp is terugverdiend hangt af van verschillende factoren zoals de kosten van het apparaat inclusief installatie, de energietarieven, het rendement van de warmtepomp, en het aandeel dat de warmtepomp kan overnemen van de cv-ketel op gas. De hybride warmtepomp verdient zichzelf vrij snel terug met een hoge gasprijs, een redelijk geïsoleerd huis en bovengemiddeld hoog gasverbruik. Bij het Energieloket (gegevens onder dit artikel) kunnen inwoners van Zeewolde terecht voor meer informatie.

Met een hybride warmtepomp kun je jouw huis verwarmen met minder aardgas. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis. Nog twee voordelen: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag! Laat je informeren bij het Energieloket Flevoland www.energieloketflevoland.nl

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede tussenstap naar een huis zónder aardgas.

Wil je meer informatie over de hybride warmtepomp? Kijk dan op www.energieloketflevoland.nl bij het thema ‘hybride warmtepomp’. Of stel je vraag via chat, mail (energieloket@nmfflevoland.nl) en telefoon (0320-252004). Of kom langs bij een van onze inloopspreekuren.

Wil je op de hoogte blijven van het energienieuws en andere zaken? Meld je dan aan op de nieuwsbrief of volg ons via  Instagram  Facebook en Twitter.

Het Energieloket is gevestigd in de Bibliotheek aan de kerkstraat: Woensdag 10:00 – 13:00 uur. Vrijdag 14:00 – 17:00 uur. Zaterdag 10:00 – 13:00 uur. 

 

 

 

Deel dit artikel

 • Wethouder Erik van de Beld: ‘In een dorpshuis komt alles samen’

  Blikopzeewolde.nl- Deze ‘longread’ van Blikopzeewolde.nl omvat 1168 woorden. Het gesprek met wethouder Erik van de Beld gaat over zijn droom voor een ‘breed’ dorpshuis, ‘dat maakt de samenleving sterker’. Het gaat

  Lees meer
 • Uitleg plan ‘Waterpark Zeewolde’ in bibliotheek (op 10 december)

  Blikopzeewolde.nl- Zeewoldenaar Gerard Boers legt zijn plan 'Waterpark Zeewolde' uit op 10 december (10.30-11.30 uur) in de bibliotheek. Bij goed weer wordt daar een veldtrip aan gekoppeld. In een bepaald gebied

  Lees meer
 • Vrouw rijdt dronken tegen een bloembak

  Blikopzeewolde.nl- Politiechef Miklos Coumou gaf vanochtend een overzicht van de gebeurtenissen (10-24 november) waar zijn mensen bij betrokken waren. * Op 11 november een winkeldiefstal in de middag aan de Weergang (Ravelijn).

  Lees meer