Op de Nationale Aardappelrooidag leert je alle ins en outs over de pieper

donderdag 17 augustus 2023 17:31
Blikopzeewolde.nl- 48% van de Flevolanders let amper op waar groente of fruit vandaan komt. Is het zinvol te weten waar je eten vandaan komt? Zeker wel. Je voedsel komt van heel dichtbij. Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Biologisch landbouwbedrijf NZ27. De akkers worden opengesteld voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om zelf een tasje aardappels te rooien voor thuis. Vanwege het grote succes doet er ieder jaar een groter aantal telers mee. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.
Akkers open voor jong en oud: leren wat er om de hoek groeit
58% van de Nederlanders let soms of nooit op waar de groente of fruit die zij kopen geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt. In Flevoland is dit 48%. Dit blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit jaar is het thema daarom “eten om de hoek”. Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: CBS).
Aandacht voor voedselverspilling en milieu
Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.
Speurtocht naar de grootste aardappel van het jaar
Naast de ‘Tour de boer’, waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderij ook andere aardappel-activiteiten georganiseerd, zoals piepers poffen en een frietkraam. Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.
image
Adres
Biologisch landbouwbedrijf NZ27
Winkelweg 61
3896 LH Zeewolde
Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag bij Biologisch landbouwbedrijf NZ27 is van 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Toegang en aardappels rooien zijn gratis.
De Nationale Aardappelrooidag vindt dit jaar plaats op 9 locaties: Nieuw-Vennep (NH), Zwartewaal (ZH), Kuitaart (ZH), Wintelre (NB), Zeewolde (FL), Emmeloord (FL), Spijk (GR), Giethoorn (OV) en Montfort (LI).
Bekijk alle locaties en meer informatie op aardappels.nl/rooidag

Deel dit artikel

  • Ploggen met Leefbaar Zeewolde voor een dorp zonder zwerfafval

    Blikopzeewolde.nl- Op zaterdag 7 oktober organiseert Leefbaar Zeewolde voor de vijfde maal het jaarlijkse Plogging Evenement. De lokale partij zal daarvoor afvalzakken uitreiken en ploggers voorzien van een hesje en handschoenen.

  • Wijkchallenge: delen is duurzamer dan bezitten

    Blikopzeewolde.nl- In een circulaire wijk zorgen we ervoor dat grondstoffen en materialen in de buurt worden hergebruikt. Samen kun je ongelooflijk veel grondstoffen besparen in de wijk.  Doe je

  • Ideetje voor 40 jaar Zeewolde? Geef het jubeljaar vorm!

    Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente een avond over de viering van 40 jaar Zeewolde. Voor deze avond zijn de inwoners uitgenodigd die een idee/activiteit hebben aangedragen