Op de Nationale Aardappelrooidag leert je alle ins en outs over de pieper

donderdag 17 augustus 2023 17:31
Blikopzeewolde.nl- 48% van de Flevolanders let amper op waar groente of fruit vandaan komt. Is het zinvol te weten waar je eten vandaan komt? Zeker wel. Je voedsel komt van heel dichtbij. Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Biologisch landbouwbedrijf NZ27. De akkers worden opengesteld voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om zelf een tasje aardappels te rooien voor thuis. Vanwege het grote succes doet er ieder jaar een groter aantal telers mee. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.
Akkers open voor jong en oud: leren wat er om de hoek groeit
58% van de Nederlanders let soms of nooit op waar de groente of fruit die zij kopen geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt. In Flevoland is dit 48%. Dit blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit jaar is het thema daarom “eten om de hoek”. Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: CBS).
Aandacht voor voedselverspilling en milieu
Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.
Speurtocht naar de grootste aardappel van het jaar
Naast de ‘Tour de boer’, waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderij ook andere aardappel-activiteiten georganiseerd, zoals piepers poffen en een frietkraam. Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.
image
Adres
Biologisch landbouwbedrijf NZ27
Winkelweg 61
3896 LH Zeewolde
Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag bij Biologisch landbouwbedrijf NZ27 is van 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Toegang en aardappels rooien zijn gratis.
De Nationale Aardappelrooidag vindt dit jaar plaats op 9 locaties: Nieuw-Vennep (NH), Zwartewaal (ZH), Kuitaart (ZH), Wintelre (NB), Zeewolde (FL), Emmeloord (FL), Spijk (GR), Giethoorn (OV) en Montfort (LI).
Bekijk alle locaties en meer informatie op aardappels.nl/rooidag

Deel dit artikel

  • Basisz blij verrast met cheque van de Rabobank

    Blikopzeewolde.nl- Corine Kroon en Martine Kruider van Stichting De Basisz werden blij verrast met een cheque van de Rabobank. Ter gelegenheid van 125 jaar Rabobank mochten duurzame initiatieven een aanvraag

  • Marktbezoekster wint (miniatuur) electrische auto  

    Blikopzeewolde.nl- Wethouder Helmut Hermans heeft de winnaar getrokken van de marktactie. Mevrouw van der Well kwam als gelukkige uit de bus en heeft daarmee een (miniatuur) electrische auto gewonnen.  

  • Eikenprocessierups: meer dan alleen overlast

    Blikopzeewolde.nl- Hij is bijna elk jaar wel in het nieuws en zal bij veel mensen vooral bekend zijn om de overlast die hij kan veroorzaken: de eikenprocessierups. Maar er is veel