Opvang en onderwijs Oekraïense vluchtelingen in Zeewolde

vrijdag 13 mei 2022 16:28

Klik op dit bericht en lees meer hierover op blikopzeewolde.nl

In Zeewolde zijn in de afgelopen maanden een kleine 90 vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. Inmiddels zijn er wat vluchtelingen naar elders vertrokken en er staan op dit moment 73 personen ingeschreven in de administratie van de gemeente.

De gemeente is, sinds de vluchtelingenstroom op gang kwam, op zoek naar geschikte locaties om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het merendeel van de vluchtelingen wordt nu nog opgevangen door particulieren, een aantal personen is opgevangen in huisjes op de RCN en vanaf 1 juni is er ook ruimte voor vluchtelingen in de opvanglocatie aan de Kringloop.

Niet alleen verschillende particulieren in het dorp zijn bij de opvang betrokken, ook verschillende organisaties zoals de Nederlands Gereformeerde Kerk Het Kruispunt, Voedselbank de Kostmand, De Basisz en de Oude Bieb hebben een bijdrage geleverd aan goede opvang voor de vluchtelingen. De hulp loopt uiteen van een eerste hulp door het verstrekken van levensmiddelen tot de inrichting van een opvanglocatie. Daarnaast heeft stichting Ante zich ingezet voor het onderwijs aan basisschoolleerlingen uit de Oekraïne en zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs welkom geheten in de Internationale Schakelklas in Harderwijk.

 Nu het basisonderwijs voor de Oekraïense kinderen al enige tijd aan de gang is, is burgemeester Gerrit Jan Gorter even polshoogte gaan nemen op de school. “Het is mooi om te zien dat de kinderen, die vaak toch uit heftige situaties komen en hun vaderland hebben moeten ontvluchten, zo veerkrachtig zijn en zo kunnen genieten van het onderwijs en het met elkaar in de klas zitten. Ook valt het me op dat diverse kinderen al een aardig mondje Nederlands spreken! Het ziet er goed en gezellig uit, hier in de Oekraïense klassen.”

Deel dit artikel

  • Ploggen met Leefbaar Zeewolde voor een dorp zonder zwerfafval

    Blikopzeewolde.nl- Op zaterdag 7 oktober organiseert Leefbaar Zeewolde voor de vijfde maal het jaarlijkse Plogging Evenement. De lokale partij zal daarvoor afvalzakken uitreiken en ploggers voorzien van een hesje en handschoenen.

  • Wijkchallenge: delen is duurzamer dan bezitten

    Blikopzeewolde.nl- In een circulaire wijk zorgen we ervoor dat grondstoffen en materialen in de buurt worden hergebruikt. Samen kun je ongelooflijk veel grondstoffen besparen in de wijk.  Doe je

  • Ideetje voor 40 jaar Zeewolde? Geef het jubeljaar vorm!

    Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente een avond over de viering van 40 jaar Zeewolde. Voor deze avond zijn de inwoners uitgenodigd die een idee/activiteit hebben aangedragen