Orange the World: Zeewolde kleurt vrijdag oranje (en dat heeft niets met voetbal te maken)

dinsdag 22 november 2022 16:07

Blikopzeewolde.nl- Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Woman tegen geweld tegen vrouwen. Orange the World is ook in Zeewolde actief en kleuren aanstaande vrijdag de 25e november om 16. 30 uur het centrum oranje. De straatverlichting en Belvédère in de haven oranje kleuren oranje,  ook kerkelijk centrum Open Haven wordt oranje aangelicht. Dat alles om duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen, zowel fysiek als seksueel, moet stoppen. Op het Kerkplein spreekt wethouder Winnie Prins rond 16.30 uur, gevolgd door een muzikale bijdrage van theaterkoor Puur. Daarna spreekt Marja Appel namens Zonta, een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwen met een zelfstandig beroep of leidinggevende positie, die opkomt voor gelijke rechten van vrouwen. Dansschool UDX sluit de bijeenkomst af. In de bibliotheek is een speciale hoek ingericht met boeken ov er dit actuele onderwerp.

Deze campagne vindt ieder jaar plaats tussen 25 november, de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Dan worden in meer dan 100 landen gebouwen oranje uitgelicht en vinden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en tal van andere acties plaats. Dit jaar is het thema “Preventie”.

Iedereen kan helpen geweld tegen vrouwen te voorkomen. Daarom wordt tijdens de Orange the World campagne iedereen uitgenodigd onderdeel van de oplossing te worden en zich actief in te zetten om de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Aan iedereen die dit helaas nog altijd actuele thema een warm hart toedraagt: laat je solidariteit zien en kom rond 16.30 uur naar het Kerkplein.

Voor meer informatie: https://www.orangetheworld.nl/acties-2022/   (op de kaart de actie in Zeewolde) of email:cmarja.appel@chello.nl

 

Ook provincie doet mee. Van 25 november tot 10 december kleurt het provinciehuis in Lelystad voor de derde keer oranje. Daarmee vraagt provincie Flevoland aandacht voor (verborgen) geweld tegen vrouwen. De landelijke start van de campagne is dit jaar in de Burgerzaal van de gemeente Almere. Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In Nederland gaat het zelfs om 45% van de vrouwen en meisjes. Dat kan allerlei vormen aannemen. Van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting. Van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking. Tijdens Orange the World wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld.

U kunt ook iets doen. Bijvoorbeeld het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat die zich inzet om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Als individu, professional, vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met tips over wat te doen in het dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en te stoppen. Het hele college van Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland ondertekende de pledge. Gedeputeerde Jop Fackeldey vertelt, namens het hele college van Gedeputeerde Staten: “Natuurlijk zijn wij medestander. Alleen als we met z’n allen geweld tegen meisjes en vrouwen afwijzen, is er een kans dat dat geweld vaker gesignaleerd en besteden wordt. Ver weg, maar ook dichtbij in ons eigen land.”

Tussen 25 november en 10 december zijn verschillende gebouwen wereldwijd oranje verlicht. De kleur oranje staat voor de opgaande zon: een positief symbool voor een toekomst zonder geweld. Meer dan 90 landen zijn verbonden aan deze jaarlijkse campagne, die in 2014 door de Verenigde Naties is opgestart. In 2022 is het thema van de Nederlandse campagne: preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang. Het is ook belangrijk om het probleem bij de wortels aan te pakken. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

 

Deel dit artikel

  • Woonpalet mag in 2024 meer woningen toe te wijzen aan middeninkomens (en andere prestatieafspraken)

    Blikopzeewolde.nl- Woningbouwcorporatie Woonpalet mag volgend jaar eenmalig meer woningen toewijzen aan middeninkomens. Afgelopen jaren wees Woonpalet minimaal 92,5% van de woningen toe aan huishoudens met een laag inkomen (de primaire doelgroep). In de

  • Voorlichtingsbijeenkomst criminaliteit buitengebied

    Blikopzeewolde.nl- De onderwereld is steeds duidelijker in het buitengebied aanwezig. Met name (leegstaande) schuren zijn gewild om er drugs in te fabriceren. Verbale en fysieke agressie, intimidatie en afpersing,

  • Vervoersverbod in verband met vogelgriep

    Blikopzeewolde.nl- In Putten is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf. Binnen het 10-kilometergebied rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod. De 10 kilometergrens vanuit Putten loop over een groot deel van