Praktijkgericht leren in een viersterrenhotel
www.blikopzeewodle.nl- Door een unieke samenwerking tussen Heerlickheijd van Ermelo en StartCollege, kunnen jonge mensen leren in een hotel. Zij krijgen onder andere les krijgen van een kok in het chique hotel. Ze leren hoe je een bruidssuite klaar maken voor gasten of een grote ontbijtzaal inrichten voor een luxe buffet. Entreestudenten van het StartCollege kunnen sinds september in de praktijk leren hoe je dat doet. Een unieke kans die voortvloeit uit een bijzondere samenwerking met viersterrenhotel en congrescentrum Heerlickheijd van Ermelo. De mbo-starters (niveau 1) zijn extra gemotiveerd en ontwikkelen zich snel.
De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertelt programmamaker Ineke Arends van het StartCollege. Niet hele dagen in het leslokaal, maar de theorie veel meer aanbieden in de praktijk; dat vinden studenten aantrekkelijk. Volgend jaar volgt ook uitbreiding naar mbo niveau 2. Voor de zorg en logistiek zijn vergelijkbare samenwerkingen op komst. ‘Studenten zonder diploma kunnen via deze route een startkwalificatie behalen. We bieden de veilige omgeving van het onderwijs en de unieke ervaring van de praktijk. Alles wat nodig is om een vak te leren,’ vertelt Ineke.
Een van de studenten is de 17-jarige Evelina. Ze wil straks als gastvrouw aan het werk en leert in ‘de Heerlickheijd’ alle fijne kneepjes van het vak. Zoals het op-en-top dekken van de tafels voor een diner. Of het inrichten van een ontbijtbuffet. Praktijkbegeleider Hessel Dalhuizen geeft in de zaal aanwijzingen. Het mes iets hoger op het servet, het sapglas iets dichter bij het bord. Check! Het is oog ontwikkelen voor detail en ook controleren of je alle onderdelen hebt toegepast, vertelt Hessel. Evelina gaat helemaal op in haar werk. ‘Ik vind het geweldig om er iets moois van te maken. Dat het helemaal klopt. Hessel heeft alles eerst uitgelegd en nu kan ik het zelf.’
Naast de praktijkbegeleider is er ook een docent aanwezig voor coaching en een stuk theorie. Dat is Jasper Bovendeert. Zijn aandeel blijkt cruciaal binnen dit concept. Van inhoudelijke uitleg tot een motiverend gesprekje in de lunchpauze; Jasper is er voor advies en ondersteuning. Hij bewaakt – zogezegd – de veilige leeromgeving. Als lesruimte gebruikt hij een van de 25 vergaderzalen. De ambiance van een luxe hotel werkt ook mee, is zijn ervaring. ‘Iedereen die hier binnenstapt is onder de indruk van hoe chique en mooi het is. Die beleving doet iets met studenten. Ze leren zelfstandig taken uitvoeren in een omgeving die het beste van hen vraagt, want gasten hebben hoge verwachtingen. Dichter bij de praktijk kun je niet komen.’
De 17-jarige student Abel woont nog maar een paar jaar in Nederland en heeft nog wat moeite met de taal. Hij wil kok worden en krijgt in de hotelkeuken praktijkles van Mark Deuring. Die snijdt een harde worst in stukjes en laat zien hoe je dat veilig doet; vingertoppen naar binnen en niet heel hard met het mes drukken. Het is ochtend en nog rustig. Abel krijgt alle tijd om te oefenen, maar hij heeft ook al ervaren dat het werktempo hoog ligt in de keuken. Dat vraagt om een goed samenspel tussen zijn praktijkbegeleider Mark, docent Jasper en hijzelf. Jasper zegt: ‘We leren Abel dat hij op tijd om hulp vraagt. Je mag in deze fase ook nog fouten maken. Want hij staat in de praktijk, maar uiteindelijk blijft het een vorm van onderwijs.’
Dat je in korte tijd veel nieuwe vaardigheden kunt leren, blijkt wel uit het verhaal van Light. Ook zij is entreestudent en volgt het onderdeel housekeeping. Dan leer je onder meer hoe je kamers schoonmaakt en alles klaar maakt voor nieuwe gasten. Light was eerst een beetje verlegen, maar vraagt nu zelf om advies. Ze houdt van doorwerken en krijgt dankzij de aanpak van haar praktijkbegeleider Henriëtte Vogel steeds meer zelfvertrouwen. Light: ‘Bij housekeeping kan ik lekker doorwerken en alles netjes maken. Daar houd ik van. Laatst werkte mijn toegangspasje niet bij twee kamers. Toen ben ik zelf naar de receptie gelopen om dat te regelen. Dat durf ik nu wel.’
Studenten hebben een werkboek. Daarin staan alle competenties die ze per onderdeel moeten oefenen. Ze leren op vier verschillende manieren, legt Ineke uit. ‘Op een schoolse manier, dus vanuit theorie. Maar ook via groepsopdrachten op school. En in de praktijk: door uitleg van een praktijkgebeleider en daarna door taken zelfstandig uit te voeren.’ Bij de combinatie van die vier valt en staat het hybride leren, vertelt Ineke. ‘Je biedt studenten alle facetten van de beroepspraktijk, maar dan binnen de veilige omgeving van het onderwijs.’
Hoteleigenaren Janette Sybrandy en Wim Snellaars werken graag mee aan dit nieuwe concept. Zij onderschrijven het belang van goed opgeleid personeel. ‘In ons beroep draait alles om gastvrijheid en beleving; daar moet je feeling voor ontwikkelen. Dat leer je niet uit een boekje,’ zegt Wim. Studenten krijgen een brede opleiding en leren vaardigheden die binnen de hele horecasector gelden. Het hotel biedt ook veel stageplekken en merkt dat er regelmatig oud-studenten in dienst treden. Momenteel staan er 110 mensen op de loonlijst.
Deze vorm van hybride leren leent zich ook voor andere beroepsgroepen, zoals de logistiek en de zorg. Maar op al die plekken is wel meer maatwerk nodig, vertelt Ineke. ‘Het valt en staat bij goede begeleiding in de praktijk. Dat betekent ook dat er een docent aanwezig is. In de logistiek en de zorg is de werkomgeving nog weer groter, dus daar ligt een uitdaging. Maar ook daar rollen we deze opzet uit, omdat we merken dat het werkt. Je vergroot de motivatie en beperkt de uitval.’