Risicojeugd: gemeente en politie zetten er een tandje bij
www.blikopzeewolde.nl In een nieuw Plan van Aanpak (PvA) Jeugd zetten gemeente en politie er een tandje bij. Daarbij wordt samengewerkt met meer partijen dan in eerdere plannen. Uit de aard der zaak is ook het straathoekwerk betrokken. Directe aanleiding zijn twee steekincidenten begin dit jaar. Er zijn onder de jeugd verschillen met het nabije verleden; de risicojeugd heeft kortere lontjes, het bezit van een mes neemt toe. ‘Als hij er één heeft dan schaf ik er ook één aan om me te beschermen’. Een soortgelijke reactie als die Noord- Amerikanen gebruiken om een vuurwapen aan te schaffen. Niet voor niets hield de politie recent een landelijke actie om steekwapens in te leveren. Ook worden ruzies eerst uitgevochten via de sociale media en komen daarna ‘live’ tot ontploffing.
Er wordt in het nieuwe PvA veel nadruk gelegd op preventie; voorkomen dat een groep minderjarigen afglijd. Juist voor deze groep is jongerencentrum The Basement weer geopend als een ‘safe haven’, een plak waar ze kunnen chillen, maar waar ook het straathoekwerk rondloopt. Ook is er sinds kort jeugdwerk in Zeewolde gekomen. Dat blijkt succesvol.
Voor een meer afgebakende groep (vier personen) komt er een Persoonsgerichte Aanpak. Voor jeugd die al afgegleden is wordt (in samenwerking met het Openbaar Ministerie) het strafrechtelijke traject geïntensiveerd.
Er zijn al brieven gestuurd naar de ouders van een groep van 14 die dicht langs de afgrond van de criminaliteit lopen. Ook de 14 (leeftijd van 12 tot 17 jaar)zelf kregen een brief. Sommige ouders waarmee al gesproken is herkennen of erkennen het probleem en zijn blij met de aandacht, andere ouders ontkennen of boeit het niet veel. Omdat er vaak sprake is van meerdere problemen thuis, kunnen de jongeren en de gezinnen beroep doen op Jeugdzorg (ook in het PvA) betrokken. Met zorginstellingen wordt dan gekeken waar ouders behoefte aan hebben. Ook leerplicht is een betrokken partij.
De lijnen tussen organisatie en instellingen zijn aangehaald en er is meer samenwerking met Harderwijk en Ermelo, waar veel Zeewoldenaren naar school gaan (ook leerplicht is een betrokken partij).
Burgemeester Gerrit Jan Gorter is lang genoeg burgemeester om jongeren die jaren geleden in beeld kwamen door kleine vergrijpen nu in de bak te zien. ‘We zien niet graag dat een nieuwe groep afglijd.’ Hij zegt er ook bij dat een strafblad kan zorgen dan er bepaalde banen in de toekomst zijn uitgesloten. ‘Bij de politie bijvoorbeeld.’
Op de vraag of er dan niet een blik BOA’s opengetrokken moet worden om de politie meer ruimte te geven om boefjes aan te pakken, antwoord Gorter dat dat niet zo zal zijn. ‘Je moet niet altijd naar de gemeente kijken. Extra BOA’s kost handenvol geld. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders.’
(BOA: Een buitengewoon opsporingsambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Hij/zij mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd, verdachten aanhouden, identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven)
Auteur van dit artikel; Max Wolters