Sedum dakterras Carré feestelijk geopend

vrijdag 16 september 2022 18:05

Blikopzeewolde.nl- Op woensdag 14 september is het sedum dakterras van appartementencomplex Carré aan de Verbeelding geopend. Dit is symbolisch gedaan door Helmut Hermans, wethouder Economie, Wonen en Ruimtelijke ordening en Petra van den Berk, interim directeur-bestuurder Woonpalet, die een insectenhotel plaatsten. Daarna werd er met de bewoners gezellig een glaasje gedronken. Zeewolde is 103 m2 groen rijker!

Vorig jaar benaderden de bewoners  Woonpalet met de vraag of er iets gedaan kon worden aan het dakterras. Dat was ooit een mooie plek, maar door de jaren heen was het verouderd en het terras werd niet meer gebruikt. De wensen van de bewoners waren duidelijk: ze wilden graag iets groens, zonder al te veel onderhoud en kosten.

Dus ging Woonpalet in overleg met de bewoners en met GildenGroen. Al snel bleek sedum het antwoord. Bewoners stemden in met het voorstel dat Woonpalet het dak geschikt zou maken en het sedum zou laten aanleggen. Een klein deel van de onderhoudskosten betalen de bewoners in de vorm van servicekosten.

Bij de opening van het sedum dakterras waren de bewoners aanwezig die Cora Achterberg van GildenGroen een zelfgeschreven gedicht hoorden voorlezen. ‘In verbinding met elkaar’ luidt de titel waarmee Cora Achterberg poëtisch vertelde dat GildenGroen hoopt dat het dakterras een fijne ontmoetingsplek wordt. Wethouder Hermans feliciteerde de bewoners met het mooie dakterras en benadrukte het belang van groen in de woonomgeving. Petra van de Berk, interim directeur-bestuurder, legde uit dat Woonpalet altijd erg blij is met bewoners die het initiatief nemen om hun omgeving en daarmee hun thuis mooier te maken. En dat dit sedum dakterras een prachtig voorbeeld is van hoe een idee dat in goed overleg is ontstaan, nu ook in gezamenlijkheid gerealiseerd kon worden.

Het dakterras is aangelegd met 103 m2 sedum-tegels, Elke tegel bestaat uit 6 à 7 soorten sedum. Sedum absorbeert regenwater, verkoelt de omgeving en is aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere insecten. Op het dakterras is ook een open plek aangelegd, aangeplant met verschillend kruiden zoals tijm, oregeno en marjoraan. Daarbij wat lage struikjes en ook eiken boomstammen die gaan verteren en dan een natuurlijke nestelplaats zijn voor insecten. Het insectenhotel maakt de plek compleet.

Het vergroenen en daarmee klimaatadaptief maken van Zeewolde, is één van de afspraken die vastliggen in de prestatieafspraken, gemaakt door gemeente Zeewolde, Woonpalet en Huurdersbelangen. Een sedum dakterras past daar heel goed in. Dat het sedum dakterras dankzij de bankjes ook een fijne ontmoetingsplek is, is de kers op de taart.

 

Deel dit artikel

  • Blotevoetenwandeling Zeewolde op landelijke ‘Bevrijd je voetendag’

    Blikopzeewolde.nl- Op 23 juni is het Bevrijd je voetendag. Een dag waar op veel plaatsen in Nederland blote voetenacties worden georganiseerd. Zo ook in Zeewolde! Onder begeleiding kan gewandeld worden op

  • Jeugdraad Zeewolde volgt strandidee Remko en Aram

    Blikopzeewolde.nl- De leden van de jeugdraad van Zeewolde denken en praten mee over hoe zij het dorp mooier, beter en veiliger kunnen maken. De jeugdraad heeft elk jaar een eigen budget

  • Natuur Zeewolde op z’n mooist: Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

    Blikopzeewolde.nl- Vogeltjes, wegspringende konijntjes. Misschien zelfs een vos of ree! De omgeving van Zeewolde is extra mooi als je het beleeft bij zonsopgang. Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei aanstaande, kan men meedoen