Slimme camera’s Windpark Zeewolde voor bescherming Zeearend

woensdag 18 oktober 2023 15:28

Blikopzeewolde.nl- De zeearend doet het goed in Nederland maar gaat dat wel goed met alle windturbines, neemt de kans op een ‘aanvaring’ niet toe? Dit jaar werd een recordjaar met 28 succesvolle nesten waaruit maar liefst 45 jongen uitvlogen. Ook in de Oostvaardersplassen leven zeearenden en ook zij hebben dit jaar jongen gekregen. Deze zeearenden vliegen ook in het gebied van Windpark Zeewolde.

Om de zeearend te beschermen tegen aanvaringen met een windturbine, investeert Windpark Zeewolde nu meerdere miljoenen euro’s in moderne camera’s die een zeearend kunnen herkennen. Als het camerasysteem een zeearend aan ziet komen, schakelen de windturbines in de buurt automatisch uit en krijgt de zeearend alle ruimte. Het systeem wordt medio 2024 geïnstalleerd.

Door de groei van het aantal zeearenden in Nederland, neemt ook de kans op een aanvaring met bestaande windturbines toe. Daarom is eerst onderzocht waar zeearenden in Windpark Zeewolde extra risico lopen en welk systeem het beste werktbesloten om het geavanceerde camerasysteem van Biodiv-Wind SAS te installeren.

Directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “Windpark Zeewolde is een echt gebiedsinitiatief. Samen hebben we het park gebouwd en samen zorgen we goed voor het gebied. De zeearend is daar een onderdeel van én een prachtige vogel. Zijn veiligheid in ons projectgebied gaat ons dan ookdeze investering in een zeearend-detectiesysteem laten we onze inzet om zeearenden in het gebied te beschermen zien.

Voorzitter Dirk van Straalen van de Werkgroep Zeearend Nederland: “We zijn blij met de beslissing van Windpark Zeewolde om maatregelen te nemen om zeearenden te beschermen. Dit is een belangrijke stap in de bescherming van zeearenden in deze regio. Ze geven hiermee een goed voorbeeld voor andere windparken om op innovatieve wijze gezamenlijk te werken aan een groene toekomst voor mens en natuur.

 

Deel dit artikel

  • Windpark levert bijdrage aan 21 mooie dorpsinitiatieven

    Blikopzeewolde.nl-  Het Windpark Zeewolde levert inkomen op voor de deelnemende boeren, levert een bijdrage aan de energietransitie maar levert ook financiën op voor het dorp. Dat heet de gebiedsgebonden

  • Onderhoud oude gronddepot: groene leerlingen Toermalijn druk in de weer

    Blikopzeewolde.nl-  De Toermalijn uit Zeewolde doet mee met ‘Je school kan de boom in’ van Landschapsbeheer. Dat was vorige week goed te merken, in het Gronddepot kon u kinderen van

  • Eerste jongerenlintje is voor McKayla Resosemito

    Blikopzeewolde.nl- Gisteren, op de Internationale Dag van de rechten van het Kind, kreeg McKayla Resosemito (15 jaar) het allereerste jongerenlintje van de gemeente Zeewolde. Burgemeester Gerrit Jan Gorter prees haar