Topdrukte opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen

donderdag 14 april 2022 10:24

www.blikopzeewolde.nl Momenteel zijn er net over de 80 Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Zeewolde. Iets meer dan 60 worden opgavangen door Zeewoldenaren. De RCN heeft er 21. De provincie heeft opdracht 2000 Oekraïners onder te brengen. Hoe Zeewolde meer kan doen was onderwerp van gesprek tijdens het (besloten) beraad (voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering) van afgelopen dinsdag. Sinds 1 april heeft de burgemeester een ‘doorzettingsmacht’, die hem in staat stelt alles te doen om vluchtelingen onder te brengen.

De eerste Oekraïners zijn al aan het werk, kinderen gaan naar school en voetballen bij de vv Zeewolde. Twee dagen per week kunnen de vluchtelingen terecht in De Meermin voor contacten met hun landgenoten.

Op het gemeentehuis is het topdrukte aan de balie met inschrijven.  ‘De werkdruk is gigantisch’, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter. Het is heel wat. Eén van de zaken waar rekening mee gehouden moet worden is dat Nederland (zeker door coronatijd) vrijwel cashloze maatschappij is geworden. Nu moet er omdat de Oekraïners geen bankrekening hebben, weer met contanten gewerkt worden.

 

Deel dit artikel