‘Voer geen vossen’, zegt stichting Wildopvang

woensdag 16 november 2022 12:45

Blikopzeewolde.nl- Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht en Stichting Wildopvang.nl doen een dringende oproep aan het publiek om geen vossen te voeren. Twee problemen die zich voordoen zijn dat mensen last krijgen van tamme vossen en dat er in de wildopvang steeds vaker tamme vossen worden opgenomen die moeilijk terug de natuur in te zetten zijn. Vossen die niet meer schuw voor mensen zijn, veroorzaken problemen. Het devies is dan ook: Voer geen vossen! Het Amsterdamse wildopvangcentrum De Toevlucht heeft dit jaar al enkele door de mens tam gemaakte vossen met veel moeite weer laten verwilderen.

Stichting Wildopvang.nl ontving meerdere berichten over een tamme vos in Zeewolde, waarvan duidelijk is dat deze door een buurtbewoner gevoerd wordt. Dat levert ernstig probleemgedrag op. Vossen vertonen zich steeds vaker aan de randen van steden en dorpen en op campings en bungalowparken. Mensen die een vos zien in hun omgeving vinden het leuk om vossen te voeren in hun tuin of zelfs in het wild. Dat levert problemen op en wij raden dan ook ernstig af om vossen (bij) te voeren. De vossen worden steeds minder schuw voor mensen, tot het handtamme af.

Vossen zijn slim en zullen de buurt steeds vaker bezoeken en weten precies waar afval te halen valt, maar ook de tuinen van bewoners die bijvoeren. Het gevolg is dat vossen zich niet meer laten afschrikken door mensen en zelfs via een openstaande tuindeur of een kattenluik zich ingang verschaffen tot een woonhuis op zoek naar voedsel. Ook zijn hobbydieren zoals konijnen of kippen in tuinen niet meer veilig. Het gevolg is dat de vos een ‘probleemvos’ wordt en het risico loopt om afgeschoten te worden.

Heeft u een probleemvos in de buurt? Spreek uw buren aan op het niet-voeren in het belang van de vos zelf. Verder kunt u en uw buurtgenoten de vos weer schuw maken, door elke keer dat u het dier ziet, veel lawaai te maken door te schreeuwen en met een pollepel op een pan te gaan slaan en de tuin in te rennen. Een vos leert snel en kan ook weer verwilderen zodat hij weer de nodige afstand houdt van mensen en niet langer een probleem vormt maar een aanwinst om naar te kijken.

Deel dit artikel

 • Wethouder Erik van de Beld: ‘In een dorpshuis komt alles samen’

  Blikopzeewolde.nl- Deze ‘longread’ van Blikopzeewolde.nl omvat 1168 woorden. Het gesprek met wethouder Erik van de Beld gaat over zijn droom voor een ‘breed’ dorpshuis, ‘dat maakt de samenleving sterker’. Het gaat

  Lees meer
 • Uitleg plan ‘Waterpark Zeewolde’ in bibliotheek (op 10 december)

  Blikopzeewolde.nl- Zeewoldenaar Gerard Boers legt zijn plan 'Waterpark Zeewolde' uit op 10 december (10.30-11.30 uur) in de bibliotheek. Bij goed weer wordt daar een veldtrip aan gekoppeld. In een bepaald gebied

  Lees meer
 • Vrouw rijdt dronken tegen een bloembak

  Blikopzeewolde.nl- Politiechef Miklos Coumou gaf vanochtend een overzicht van de gebeurtenissen (10-24 november) waar zijn mensen bij betrokken waren. * Op 11 november een winkeldiefstal in de middag aan de Weergang (Ravelijn).

  Lees meer