Zeewolde in zoekgebied nieuwe hoogspanningsverbinding

vrijdag 2 september 2022 17:02

Blikopzeewolde.nl- TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat  (EZK) zijn begonnen met de planvorming voor een extra hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens. Deze extra verbinding is nodig omdat de bestaande verbinding van Diemen naar Ens op termijn (rond 2030) vol raakt. Dit ondanks de versterking van de bestaande 380 kV-verbinding die onlangs is uitgevoerd. Hoogspannigsmasten kunnen invloed hebben op de gezondheid, maar bewezen is dat niet.

Waar de nieuwe hoogspanningsverbinding precies komt te lopen, is op dit moment nog niet bekend. Er is een groot zoekgebied vastgesteld, wat bijna heel Flevoland bestrijkt. Dit is slechts een schets. Binnen dit zoekgebied moeten het ministerie van EZK en TenneT uiteindelijk, samen met de omgeving en andere betrokken partijen, een geschikte route vinden voor de nieuwe hoogspanningsverbinding.

Voordat de eerste schop in de grond gaat, moet er nog veel gebeuren. En daar kunnen de plannenmakers uw hulp goed bij gebruiken. De hoogspanningsverbinding komt tenslotte te staan in de omgeving waar u woont, werkt of recreëert. U kent het gebied goed, waarschijnlijk zelfs beter dan alle plannenmakers bij elkaar.

Tussen 2 september en 14 oktober 2022 liggen het voornemen en voorstel voor participatie voor de verkenning ter inzage. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om te reageren op de stukken. Kijk op www.rvo.nl/diemen-ens hoe dat werkt.

Wilt u meer uitleg over de plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding? Of bent u benieuwd welke energieprojecten er bij u in de omgeving gepland zijn of al lopen? Wilt u informatie met ons delen? Kom dan naar één van de inloopavonden. Dit zijn de geplande inloopavonden:

 • Donderdagavond 15 september a.s.: Almere (Van der Valk)
 • Dinsdagavond 20 september a.s.: Gooise Meren (Het Arsenaal, Naarden)
 • Dinsdagavond 27 september a.s.: Swifterbant (De Hoeksteen)
 • Donderdagavond 29 september a.s.: Lelystad (Van der Valk)

Ook is er de mogelijkheid om op maandagavond 3 oktober online aan te sluiten bij de digitale bijeenkomst.

Het ministerie van EZK, TenneT en Liander zijn op de bovenstaande avonden aanwezig om meer te vertellen over de plannen en de energiebehoefte in de omgeving. Opmerkingen en reacties kunnen meteen doorgeven op de inloopavond of deze door het indienen van een zienswijze kenbaar maken.

 

Deel dit artikel

 • Afspraken om sneller, goedkoper en duurzamer woningen te bouwen

  Blikopzeewolde.nl- Sneller, goedkoper en duurzamer woningen bouwen. Welke gemeente zou dat nu niet willen nu er zoveel woningen te kort zijn. Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie Flevoland ondertekende gisteren

  Lees meer
 • Begroting 2023 begint met forse plus (9.42 ton)

  Blikopzeewolde.nl- De gemeentelijke begroting, het huishoudboekje, ziet er goed uit. Wethouder Winnie Prins kon een overschot van 9.42 ton presenteren. Dat betekent niet dat er op de  jaarrekening van 2026

  Lees meer
 • College wil OZB verlagen om lasten burger te verlichten

  Blikopzeewolde.nl- De gemeente heeft centen genoeg de komende jaren, zoals blijkt uit de begroting voor volgend jaar en de jaren daaropvolgend. Dat steekt nogal af tegen de situatie van vele

  Lees meer